2013

Volontär i Kenya

 

1988-1991 jobbade vi båda som ELM-missionärer inom ELCK i Kenya, på olika sätt knutna till en av kyrkans sponsrade gymnasieskolor i Matongo i västra Kenya. 

Man skulle kunna säga: en gång Kenya – alltid Kenya, och även om vi haft vår uppgift och vårt engagemang som högskolelärare i Kina under åren 2001-2012, har Afrika och Kenya hela tiden funnits med i våra känslor och tankar.

Därför är det med stor glädje Per-Martin kan se fram emot att få återknyta kontakten med Kenya, genom att han av ELCK välkomnas  att som ELM:s volontär hjälpa till vid Lärarhögskolan i Matongo under den kommande vårterminen.

Läs mer här

Nelson Mandela

För några år sedan läste jag med största intresse Nelson Mandelas självbiografi. Läsvärda böcker kan man med fördel återvända till - och det var det jag gjorde för ett par dagar sedan, då jag fick för mig att återuppliva detta innehållsrika och remarkabla livsöde.

Självklart dyker då även bilder från mitt studiebesök 1996 i det nya Sydafrika upp i minnet.

 

Apropå den svenska skolan

Undertecknad som jobbat i den svenska skolan i stort sett hela livet, följer givetvis utvecklingen i skola och i samhället i övrigt med oro och försöker som många andra analysera och förstå den brännande frågan: Hur kunde det bli så här?

Vill referera till ett enligt mitt sätt att se sällsynt läsvärt inlägg i debatten - ledaren i tidskriften Signum 7/2013 skriven av Erik Åkerlund:

Motkultur medicinen mot skolans kris

 

 

Nya Tyska skolan

Är nu tillbaka i Sverige efter två veckor med många för mig (P-M) mycket starka upplevelser i Etiopien. Ska nu försöka smälta intrycken.

Min klasskamrat Kassaye tog mig också med på ett besök till den nya Tyska skolan i Addis som ligger alldeles bredvid tyska ambassaden.

Skolan igångsattes 1996 som en efterföljare till den gamla som stängdes under Mengistutiden 1977.

Vi blev väl mottagna av rektorn som tog oss runt och som också visade mig min mapp med personuppgifter och betygsresultat som med tysk noggrannhet under alla dessa år förvarats i Addis!

    

 

Nostalgi

Sjukhuset i Addis Abeba där jag (Per-Martin) föddes 1947 men som då hette Haile Selassie I Hospital.

Ett återseende i Addis Abeba efter 48 år: hemma hos min klasskamrat från tiden i Tyska skolan 1960-65, Kassaye Wolde Giorghis. Han är gift med en tyska och bor halva året i Etiopien och halva i Tyskland.

 

Asella

Igår och idag har jag varit i Asella, ca 180 km sydöst om Addis Abeba. Där träffade jag en del f d arbetskamrater från tiden då jag jobbade i Etiopien under mitten och slutet av 1990-talet.

 

Addis Abeba

Det blir inte alltid som man tänkt sig. P g a en kraftig förkylning som jag (P-M) tagit med från Sverige, blev jag tvungen att tyvärr hoppa av resan till västra Etiopien och stanna här i Addis Abeba.

Här finns dock tillräckligt mycket spännande att uppleva och många både gamla och nya vänner att träffa.

 

Till Etiopien

Senare idag flyger Per-Martin till Addis Abeba via Kairo med sin bror Bengt. De ska under en veckas tid delta i en studieresa till västra Etiopien (se kartan nedan).

Därefter har P-M tänkt stanna en vecka i Addis för att hälsa på gamla vänner, bl a en klasskamrat från tiden i Tyska skolan i början av sextiotalet.

 

 

Gud är röd

Innehåller ett antal berättelser om hur den kristna tron har kunnat överleva och blomma ut i det kommunistiska Kina. Författaren Liao Yiwu som själv inte är kristen, har rest runt i olika delar av landet och intervjuat ett antal kristna om deras liv och tro. För oss som under våra år i Kina träffat många kristna kineser, får en hel del hittills obesvarade frågor sina klara och tydliga svar genom denna ärliga bok, som utkom 2011 och även finns i svensk översättning.

 

Bl a kunde vi verkligen leva oss in i författarens skildring av de kristna i de avlägsna bergsbyarna i den sydvästra provinsen Yunnan, som vi hade förmånen att genom Amity Foundations försorg besöka såväl 2002 som 2004.

 

Läs SvD:s recension

Muslimskt & kristet

I går kväll lyssnade vi tillsammans med ett antal andra åhörare till ett trevligt och lärorikt föredrag om ”gemensamma berättelser i islamisk och kristen tradition” framfört av en mycket kunnig och fängslande talare – den kände islamologen Jan Hjärpe från Lund. Bl a fick vi lära oss varifrån uttrycket ”sjusovare” eller rättare sagt ”sju sovare” härleder sitt ursprung och att islam och kristendom har många beröringspunkter.

Under senare år har som bekant islams närvaro och betydelse i Sverige ökat markant och påtagligt, självklart framförallt beroende på invandringen hit från muslimska länder, men även p g a det politiska läget i världen.

 

 

     Kina & Etiopien

På vår hemsida har vi ett antal gånger varit inne på temat Kina och Afrika, se Kina i Afrika och Afrika i Kina. Självklart har kineserna även gjort sitt “intåg” i Etiopien, ett av Afrikas historiskt sett - men också idag - mest betydande länder.

Med glädje läser man på Mekane Yesus-kyrkans hemsida om hur man försöker nå de många kineser som nu befinner sig i landet. 

Etiopien nästa

2 – 8 november har Per-Martin fått möjlighet att delta i en studieresa till västra Etiopien i samband med en konferens med temat Sustainable Building and Living som ett nätverk kallat Solid Earth Africa anordnar med utgångspunkt från Addis Abeba. Det ska bli spännande att återvända till Etiopien efter 13 år -  senast jag besökte landet var i november 2000.

 

Har nyligen läst ett par böcker med etiopienanknytning: dels de här i landet mycket omtalade journalisterna Perssons och Schibbyes nyligen utgivna 438 dagar samt en mycket gedigen och fängslande Haile Selassie-biografi: Il Negus, Vita e morte dell’ultimo Re de Re, som utkom redan 1995, men sedan 2012 också finns i engelsk översättning. Den är skriven av Angelo del Boca, en kunnig etiopienkännare och engagerad antifascist.

Man får verkligen leta efter två mer skilda infallsvinklar på ämnet Etiopien – milt uttryckt. Nedan två foton tagna av undertecknad vid två skilda tillfällen under helt olika epoker. V: Haile Selassie besöker Tyska skolan i Addis Abeba 1964 H: ”Etiopiensvenskarna” uppträder vid Bokmässan i Göteborg 2012.

 

Höstmöte Stiftsdag

Höstmöte för Svenska kyrkans internationella grupper i Lunds stift hölls i Hässleholms församlingshus på lördagen. Rapporter gavs från besök i Jerusalem och Pakistan, och Ageravolontärer presenterade sin verksamhet. På eftermiddagen var Bangladesh i fokus. Dagen avslutades med musikmässa i Hässleholms kyrka där oratoriet Jona framfördes.

 

Nya utmaningar & projekt

Nyss hemkommen från Kina har Gunnel nu påbörjat sitt arbete som SFI-lärare på allvar. Hon kommer att dagligen pendla till och från Norra Åsum i närheten av Kristianstad resten av året.

Per-Martin har långt framskridna planer på att om några veckor göra en kortare tur till Etiopien - landet han under 1990-talet besökte ett flertal gånger.

 

 

.

Hemma i Sverige igen

Igår hann jag med en liten promenad i omgivningarna runt Redwall Hotel innan jag lämnade Beijing för flygresa och därefter tåg från Köpenhamn till Hässleholm där Per-Martin tog emot med en välkomstkram på stationen. Det känns bra att vara hemma igen men vi hoppas på flera Kinabesök i framtiden.

Adjö Fujian

Så var det än en gång dags att packa väskorna och ta farväl av det vackra Fujian och hotellet i Ningde som varit min fasta punkt under tre veckor. Tågresan hit till Beijing var mycket bekväm. Förutom shopping och sighteseeing har jag tänkt använda tiden här till att redigera bilder och skriva rapport till Lunds Missionssällskap.

 

 

Vi ses snart igen!

 

Det har blivit en tradition att vi träffar våra närmaste vänner när Per-Martin och jag besöker Ningde. Bland annat går vi ut och äter tillsammans och turas om att stå för notan. Sista kvällen är det alltid vår tur, den här gången min.

Mycket har hänt under årens lopp och det präglar också umgänget och samtalsämnena. Den här gången har mycket rört sig kring karriär, barnuppfostran och skolgång. Tre livliga ensambarn i åldern 5-7 år blir ännu livligare när de träffas och föräldrarna har fullt sjå med att hålla styr på killarna. Ikväll lyckades Gulaoshi (lärare Gunnel) muta dem en liten stund med en påse Ahlgrens bilar som går hem över hela världen.

Själva avskedet är alltid snabbt avklarat. Jag har för länge sen slutat med mina västerländska kramar utan gör som de andra, vinkar och säger: Zai jian! Vi ses!

Gudstjänst i Evangeliebyn


Längst ned på bergssluttningen i västra delen av Ningde har en helt ny stadsdel, i folkmun kallad Evangeliebyn, vuxit fram. Den består av familjer som tidigare bodde ganska svårtillgängligt uppe i bergen och som alla var kristna och som nu flyttat till stan.

För några år sedan byggde församlingen en ny kyrka. Vid dagens gudstjänst var den långt ifrån fullsatt, beroende på att man idag kompenserar för ledigheten i samband med Midautumn genom att den här dagen räknas som en vanlig vardag i förvärvsliv och skolor.

Tack vare en engelsktalande bekant fick jag möjlighet till ett mycket givande samtal med pastorn efter gudstjänsten. Hon sa att det är mycket ovanligt att man får bygga en helt ny kyrka mitt inne i ett bostadsområde. Här hade gjorts ett undantag eftersom det i alla hushåll finns någon som är kristen. Hon berättade om församlingsarbetet, bland annat om aktiviteter för att nå den unga generationen i stadsdelen som överlag inte är intresserad av andliga frågor. 

En fråga i relationen till systerkyrkor i utlandet som bekymrar henne mycket är synen på Tre-Själv-Kyrkan. "Många utlänningar vänder oss ryggen när de hör att vi tjänar inom Tre-Själv-Kyrkan. Det känns väldigt sårande när man står mitt uppe i ett arbete där man verkligen vill nå ut med evangeliet," förklarade hon.

 

Happy Midautumn!

Nu firas Zhongqiujie, översatt till Midautumn Festival med tre dagars ledighet. Midautumn Day är dagen då man tänker på nära och kära och uttrycker tacksamhet över livets goda. Man äter tillsammans och delar på Mooncakes, runda platta bakelser med sötaktig fyllning. 

På kvällen går man man ur huse för att skicka upp kulörta ljuslyktor i rymden och titta på månen där den vackra Chang ye för evigt ung sitter och väntar på sin älskade. Varken jag eller familjen som jag tillbringade kvällen med fick någon skymt av månen som valt att gömma sig bakom ett molntäcke. Men det lär bli fler Zhongqiujie...

   

Återseende efter 10 år

I lördags reste jag till Xiamen för att hälsa på några av våra tidigare studenter som bor och arbetar där. De jag träffade den här gången har alla gjort karriär inom näringslivet. För oss har det varit lättare att bibehålla kontakten med dem än med majoriteten som är lärare. Jag kan bara spekulera i orsakerna: de som är i näringslivet har förmodligen mer tillgång till globalt internet; de har bättre ekonomi och betraktas ofta som mer framgångsrika än de som ägnar sig åt läraryrket; de har fler möjligheter att använda sin muntliga engelska på ett naturligt sätt och har kanske därför bättre självförtroende vad gäller språket.

I Xiamen blev jag väl omhändertagen på alla sätt och vis: promenad på campus vid Xiamen University, kvällsdopp för fötterna i mörkret nere vid havet, god mat, en del godmodigt skvaller och många goda minnen.

Det är fantastiskt att kunna träffa dessa unga människor som alla lever under stress med långa arbetsdagar och höga krav i en supermodern omgivning. Att de är villiga att avsätta flera timmar av sin fritid för en gammal lärare är för mig en gåta. Men som de lovade: Vi kommer snart till Sverige och då är det din tur att ta hand om oss! 

Fler bilder här                           

 

Undervisning

 

Veckan som gick har jag besökt flera klasser på colleget och varit på intressanta lektioner. En ny generation med många välkvalificerade lärare har kommit och studenternas engelska här i Ningde är överlag bra. Jag har också lunchat med några elever och deltagit i English Corner där man träffas en gång i veckan bara för att prata engelska. 

 

Söndag

En kväll hade jag från bussen sett ett upplyst rött kors över en port vilket indikerar att det finns en kyrka där. Igår var jag med på gudstjänsten på morgonen. Allt tolkades från mandarin till det lokala språket här så att alla skulle förstå - bortkastat på mig! För mig var det högtidligt att än en gång få delta i gemenskapen i mässan där bröd och risvin delades. 

Läs mer!

 

Utfärd som doftar ris och te

Igår var det dags för frisk luft, tyckte några av mina vänner och bjöd ut mig och några till på en utfärd ...

... det är inte utan att det skär lite i hjärtat vid åsynen av tunga elkablar och stora elskåp (funktionella, men ack så fula) som satts upp överallt. De gånger jag får denna känsla av att något nästan har skändats försöker jag påminna mig om alla studenter jag haft genom åren som varit överlyckliga när de äntligen fått el till sin hemby.

Läs vidare här!

Fler bilder från utfärden här

 

Ningde Normal University

Trots att jag denna gång är här på privat besök har jag inbjudits av colleget att medverka i undervisningen. Mr. Gong, dekan på English Department, undervisar i tolkning och har kunnat använda mig som ett levande exempel att öva på. Bland annat har vi spelat rollspel där vi agerat representanter för våra respektive regeringar som haft presskonferens, och studenterna har fått tolka våra repliker. Det har varit mycket intressant för mig att vara med på omväxlande pass med en färgstark personlighet som Mr. Gong.

 

 

Ningde!

Något som jag lärt mig uppskatta i Ningde är att det sällan blir riktigt som man tänkt, men oftast så mycket bättre. Så även denna gång. Efter tio timmars tågresa hamnade jag mitt i ett födelsedagskalas. En av våra vänner fyllde år och det firades tillsammans med barn och barnbarn på en servering i ett nybyggt, supermodernt shoppingcenter. Som hao penyou (god vän)var även jag välkommen att delta.

Idag har jag träffat lärarkollegiet på Ningde Normal University och därefter varit hemma en sväng hos Dean Gong och hans fru som har en härlig takterass.

 

Zai Beijing

Från Beijing skriver Gunnel i går bl a

Här har jag 1: Försovit mig eftersom mobilen plötsligt bara hade kinesisk meny (blev när jag köpte nytt simkort igår, nu åtgärdat). 2: Fått biljett till Ningde imorgon, avg ca 8am, ank ca 18.  3:Ätit Youmaitai och zhurou+mifan på liten trevlig trottoarservering (32yuan) 4: Varit på "crazy shopping mood" så NU vet jag var alla de billiga kläderna finns vid Wangfujie. 5: Latte på Starbuck. 

Kinesiskan fungerar faktiskt hjälpligt och folk - särskilt längs smågatorna - är verkligen fina mot utlänningar. I love this place!

 

 

På väg

Gunnel flyger idag till Beijing via Köpenhamn och München. Efter ett par dar i den kinesiska huvudstaden är det tänkt att hon ska fortsätta med tåg till Ningde i Fujian, där hon hoppas träffa många vänner och f d kollegor och studenter.

Etiopien - om flyg och politik

Dödsorsak Ogadén  (Atlantis, 2013) är titeln på en färsk, mycket läsvärd bok om Carl Gustaf von Rosens liv och död, flygaren som under i stort sett hela sitt liv gjorde värdefulla och oförglömliga insatser för Etiopien och dess folk. Den är skriven av svärdottern Heli som tillsammans med maken Eric själv jobbade i landet under de mycket turbulenta åren 1975-77.

I boken tecknas också lättfattligt och trovärdigt huvuddragen i Etiopiens händelserika och skiftande 1900-talshistoria, och inte minst får man på ett initierat sätt en bra inblick i olika epokers svensk-etiopiska relationer: från svenska missionärsinsatser, via experthjälp och bistånd fram till dagens mediaskapade hjältar. 

Sent 1950-tal: Gamla flygplatsen i Addis Abeba. Vi vinkar av gäster som kommit med Carl Gustaf von Rosens julflyg. Därunder: Zwaisjön i Rift Valley på sträckan Nairobi - Addis Abeba, 1994.

Snart Kina för Gunnel

I slutet av månaden beger sig Gunnel till Kina för ett fyra veckors långt besök. Hon har fått ett stipendium från Lunds Missionssällskap och kommer besöka provinsen Fujian med Ningde som bas. Hon ser fram emot att träffa såväl tidigare kollegor som studenter och hoppas även kunna knyta nya kontakter.