Givande resa till Etiopien

I fredags kom Lars Hjort och undertecknad tillbaka från en mycket givande resa till Etiopien, där vi bl a besökte Hope-projektet i Soddo i södra delen av landet samt Kirkos-församlingen (Mekane Yesos) i Addis Abeba.

Vi blev hela tiden väl mottagna, kände oss som "hemma" och allt förlöpte väl.

 

Etiopienbesök

11 - 19 december 2014 räknar P-M med att göra ett besök i Etiopien tillsammans med Lars Hjort, kyrkoherde i Partille församling.

Resan görs på uppdrag av Hope project i Soddo. som understöds av Svenska kyrkan i Stenungsund.

Projektet går ut på att hjälpa unga prostituerade kvinnor att lämna sitt liv på barer och hotell. De får en praktisk möjlighet att bryta med detta liv genom att få en bostad, kläder, mat och hälsovård. De får också en ettårig hantverksutbildning så att de så småningom kan försörja sig på egen hand.

Fotona ovan från Hope projects hemsida:

www.hope-soddo.se

Nytt från Nämnden för utlandsmission

Lördag förmiddag hade vi besök av seniorvolontären Per Martin Hjort som kom hem från Kenya i fredags. Vi fick en färsk rapport om läget i kyrkan och berättelser om goda möten med människor där. Per Martin har med sin gedigna erfarenhet från arbete utomlands en god förmåga att analysera vad han möter och reflektera kring det. Det var välsignat för oss att få ta del av en liten bit av det.

Till hösten skickar vi ut nya volontärer till Kenya. Åldersmässigt blir det ungefär samma som Per Martin, fast fördelat på tre personer. Det är ett häftigt perspektiv att ung som äldre kan berika och berikas genom den goda relationen och samarbetet som ELM har med ELCK.

www.elmbv.se

 

Livets steg

Överallt i världen har människan behov av att markera de tillfällen hon går från en fas i livet till en annan. Under mer än sju år reste den svenske fotografen Anders Ryman runt i världen för att dokumentera sådana riter.

Igår kunde vi följa hans resor i världen genom en mycket sevärd fotoutställning på Gunnels f d arbetsplats Regionmuseet i Kristianstad. Där fanns även foton från folken i södra Etiopien, något som påminde mig (P-M) om resan neråt Omodalen i södra Etiopien 2000.

 

 

Tillbaka i Sverige

I går kväll kom jag välbehållen hem till Hässleholm. I dag har jag formellt avslutat mitt kenyauppdrag i och med att jag träffat ELM:s nämnd för utlandsmission i Åhus, där jag avgav en muntlig rapport.

Sen blev det en runda ut i den friska svenska naturen tillsammans med hustrun.

 

Kenyatta International Airport

Befinner mig nu på Kenyatta International Airport i väntan på att flyga till Köoenhamn via Isanbul med Turkish Airlines.

 

 

Matongo kwa heri


Dags att säga adjö till Matongo och lärarseminariet. Nästa termin för kandidaterna börjar i morgon. I förmiddags var det därför lärarkonferens, följt av fotografering av lärarstaben samt senare gemensam lunch för trettiotalet anställda (lärare, vakter, köks- och städpersonal) som är knutna till institutionen.

I går hade jag ett avslutande samtal med rektorn John Obaga, bl a om de framtida planerna för seminariet, och i morgon bär det av till Nairobi och därifrån mot Sverige igen.

 

Tanzania

I går vid ett besök i gränsstaden Nyamaharaga/Isebania, tog jag chansen att ytterligare en gång passera gränsen mellan Kenya och Tanzania till fots.

Har gjort det tidigare ett par tre gånger i samband med mitt skolsekreterarjobb då några klassrum skulle byggas vid primärskolan som ligger alldeles invid gränsen.

Gränsöverskridandet i går försiggick utan intermezzon, men vid  två tidigare tillfällen har följande inträffat...

Läs vidare

Sista veckan i Kenya

inleds med att jag lyckligen är tillbaka i Matongo efter en körning på ca 800 km i en bil (automatväxlad) som jag till vänskapspris fått hyra av en rektor på en gymnasieskola i närheten av Kisii. Har verkligen haft både nytta och glädje av mitt kenyanska körkort som utfärdades i Kisumu 1988.

De flesta vägar här är ganska usla och trafiken livsfarlig, så man kan mycket påtagligt konstatera att talet om änglavakt inte är något påhitt.

Igår hade jag sällskap från Nairobi till Chesinende av 26-årige Ezra, en av Kerstins "pojkar", och vi blev vittnen till många situationer som kunde ha slutat mycket illa. I morse då jag på egen hand fortsatte mot Kericho och Kisii såg jag vraken efter ett par fruktansvärda olyckor av allt att döma med dödlig utgång.

 

Figge reser hem

Fredrik har varit mitt sällskap i nästan en månad. Vi har haft en fin tid tillsammans och hans närvaro har haft stor betydelse för mig på många sätt.

Vid midnatt följer jag honom till flyget och återvänder sedan först till Flora hostel för att i övermorgon förhoppningsvis köra tillbaka till Matongo, där jag ska träffa rektorn och lärarna vid MLTTC, innan det nästa vecka är min tur att resa tillbaka till Sverige.

Vi njöt av vår favoritmat på resturang Habesha igår kväll och idag har vi vandrat runt i Nairobis centrum och bl a tittat på den gamla klassiska järnvägsstationen, som snart helt och hållet tillhör det förgångna, när kineserna färdigställt den nya moderna järnvägen från kusten och vidare mot inlandet. 

 

Framme i Nairobi

Igår morse lämnade vi Kisumu och körde via Kericho och Nakuru till Naivasha, en sträcka på ca 250 km. Vi låg över i en s k resort där vi tyvärr inte såg så många fågelarter som vi hoppats få se.

I morse körde vi vidare (ca 100 km) och befinner oss nu på Flora Hostel i Nairobi.

 

 

Ut på Victoriasjön

Viktoriasjön är den största av Afrikas stora sjöar. Sjön är belägen på en högslätt i den västra delen av östafrikanska gravsänkesystemet på gränsen mellan Kenya, Uganda och Tanzania.

I förmiddags tog vi en tur ut på sjön och såg både flodhästar och många olika slags fåglar.

 

 

Nairobi via Kisumu

Fredde har nu lämnat Matongo och vi är på väg tillbaka till Nairobi i en hyrd Mazda. Vi stannar till ett par dygn i Kisumu och ett i Naivasha. I Kisumu för att bada och i Naivasha för att titta på fåglar.

 

 

Francis & Beatrice

Idag var vi hembjudna till en familj som bor en halvtimmes promenad från Matongo.

Francis är vice vaktmästare på Matongostationen och frun, Beatrice, ansvarar för städning och skötsel av gästhemmet där vi bor. Hon har också hjälpt oss en del med tvätt och matlagning.

 

 

Baddag i Kisumu

Den baddag i Kisumu som vi tänkt oss påskafton och som blev inställd, blev istället av idag.

Vi njöt i fulla drag vid och i poolen vid Nyanza Club, dit vi brukade åka då och då under tiden vi jobbade i Kenya.  

  

 

Oyugis


är en stad som ligger på vägen mellan Sondu och Kisii. Den har vuxit mycket under de senaste åren och ELCK:s ärkebiskop Obare har i utkanten låtit uppföra ett konferenscenter, kallat Pacific Place.

Idag på påskafton hade vi (Kerstin Nilsson, de båda lundastudenterna Frida Ekström och Maria Gunnarsson samt Fredde och undertecknad) tänkt oss en dag vid någon av Kisumus pooler. Därav blev dock intet eftersom ärkebiskopen ville träffa Kerstin och mig i ett viktigt ärende.

Medan vi träffade ärkebiskopen, tog sig ”ungdomarna” en titt på Oyugis. När Fredde och jag väl var tillbaka i Matongo, kokade vi iallafall ett par ägg.

 

 

Masai Mara

Fredde och jag har passat på att ta en tur till den berömda nationalparken som vi besökte några gånger under åren vi bodde här. Då campade vi i utkanten av parken, men denna gång blev det att vi övernattade i en s k lodge vid floden Mara.

Som väntat såg vi många vilda djur och njöt i fulla drag även av den storslagna vackra naturen.

   

 

En dag med John Michoro

Familjen Michoro är välkänd i Matongo, framförallt på grund av Jefta Michoro, en legendarisk evangelist som var med om att grunda kyrkan i dessa trakter. Jag träffade honom på den tiden vi arbetade här och har haft mycket ätt göra med två av sönerna, Samwel Omambia, tidigare rektor på Matongo High School och John Mouti, ELCK:s huvudkassör under 26 år som även besökte vår familj i Sverige under några dagar i mitten på 90-talet.

John, som lämnade sin befattning i kyrkan i samband med att han kandiderade till Kenyas parlament i fjol tog hand om Fredde och mig hela dagen i går. Vi var hemma i hans hem här i Matongo (hans familj bor annars i Nairobi) där vi bl a träffade hans 80-åriga mor samt en del släkt. Sen tog han oss med till Gesure Secondary School untanför Nyamira där han är styrelseordförande och sist på dagen var vi hemma hos äldre brodern Samwel utanför Kisii, numera pensionär

 

 

Åter i Matongo

Är nu tillbaka i Matongo efter en veckas resa till Nairobi, Nakuru och Chesinende. Denna gång i sällskap med Fredde som var här senast 1993. Många minns honom och han kommer ihåg några. Antony Marocha, numera åttabarnsfar och ELCK:s Director Communications Department och Fredde hade dock båda tydliga minnen av varandra.

 .

 

Nakuruparken

Samtidigt med Fredde kom två svenska tjejer till Nairobi. Frida Ekström och Maria Gunnarsson ska jobba under några månader med ett forskningsprojekt.

Igår åkte vi tillsammans med Kerstin Nilsson till västra Kenya och passade då på att göra ett givande besök i Nakuruparken.

 

 

Tillbaka i Kenya

I natt kom vår yngste son Fredrik Hjort till Nairobi för ett månadslångt besök i landet. Han var senast i Kenya 1993 (fotot ovan).

Dagen ägnades åt att vandra runt i Nairobis centrum och åt diverse förberedelser inför färden västerut, bl a anskaffande av nödvändigt modem.

 

Nairobisöndag

Söndagen har varit mycket innehållsrik och omväxlande. Tillsammans med Kerstin Nilsson och ett par hundra nairobibor firade vi i förmiddags en tretimmarsgudstjänst i Lutherska kyrkan i slumområdet Kawangware. Därefter gjorde vi ett besök vid Karen Blixens hus med muséet i Ngong. Vi avslutade dagen med en riktig etiopisk måltid på restaurangen Habesha som just betyder etiopisk.

  

Till Nairobi

Igår började vi (Kerstin Nilsson, paret Hechamo och undertecknad) vår resa till Nairobi. Efter övernattning i Chesinende och ett kortare besök vid barnhemmet Bethesda vid Nakuru som försöker ge ett tjugotal gatubarn en dräglig tillvaro, anlände vi i eftermiddags välbehållna till landets huvudstad.

 

 

Besök från Etiopien

Hanna-Karin och Workneh Hechamo, bosatta i Addis Abeba, besökte idag Matongostationen på genomresa från Sydafrika till Etiopien. Ovan flankeras de av TTC:s rektor John Obaga och ELM:s missionär Kerstin Nilsson.

Båda jobbade som lärare i Kenya 1973-76, och sedan som ELM:s missionärer i Etiopien 1997-2008. Nedan från sändningsgudstjänsten i Åsljunga 1996, och därunder tillsammans med missionärskollegor i Etiopien i slutet av 90-talet.

 

 

Kisii stad

Kisii är en stad i sydvästra Kenya med ett invånarantal på uppskattningsvis 200 000. Besökte staden i dag i ett ärende och konstaterade att inte så mycket förändrats sedan jag var här senast för 13 år sen. Dock har ett och annat flervåningshus tillkommit, matatus har i stor utsträckning ersatts av motorcyklar och  ”alla” verkar ha tillgång till mobil. Moskén fanns här redan då.

På Wikipedia kan man läsa följande om stadens historia:

Kisii town was originally known by the Gusii people as Bosongo. It is believed to have originated from 'Abasongo' (to mean the White people or Whites) who lived in the town during the colonial times. The town was originally established by British soldiers who were being forced to retreat from Lake Victoria by heavy gunfire from German soldiers' gunboats during the Great War in the early 20th Century.

I ELM-BV-sammanhang är Kisii viktigt eftersom det var här dess kenyamission började 1948.

Promenaden till floden

Sondufloden som rinner några kilometer nordost om Matongo bildar en tydlig gräns mellan kisiifolkets och kipsigisernas traditionella bostättningsområden.

När vi bodde här i början av 90-talet hände det några gånger att hela familjen tog en tidig morgonpromenad ner till floden och tillbaka.

Idag kände jag starkt för att röra på benen, kanske mest eftersom vi nu avslutat all undervisning och att i morgon ett par intensiva dagar med prov (då även jag förväntas sitta vakt) påbörjas.

Promenaden nerför kullarna till floden tog ca en timme och för att gå tillbaka igen uppför krävdes lite längre tid. Varenda minut var ytterst välgörande såväl fysiskt som mentalt.  

 

Hemma hos ...

Heanrich Kimani Ayega, lärare, bonde och pastor och sedan 1997 kaplan vid ELCK:s skolor i Itierio. Jag lärde känna honom när jag jobbade i Kenya 1988-91 och under mina återkommande besök under 90-talet träffade jag honom upprepade gånger.

Nu var det ett tag sedan och det var roligt att kunna konstatera att han inte förändrats nämnvärt  - lika entusiastisk och aktiv som tidigare – trots att han bara har två år kvar till pensioneringen.

Kände mig mycket glad och hedrad att bli hembjuden till honom och frun för övernattning. De bor ett par kilometer från Itierio i ett enkelt men typiskt hus, de sex barnen är alla utflugna men Kimanis 95-åriga mor bor enligt landets sed hos sonen och sonhustrun.

 

 

STORT TACK

till envar som på olika sätt skickade hälsningar i samband med födelsedagen. Det värmde och uppmuntrar. Omgiven av vänliga människor, vackra blommor och exotisk fågelsång i  behaglig tropisk värme kunde jag än en gång blicka tillbaka på ett händelserikt liv och se fram emot en spännande framtid. Må Gud välsigna er!

Nedanstående dokument som jag aldrig sett tidigare och som jag fick via mail igår vittnar om att åren har gått. MD:n var tydligen Erik B:son Norup en av deltagarna i Abessinienambulansen 1935-36! 

 

Graduation Ceremony


53 grundskollärare och 12 teologer utexaminerades igår från Neema Lutheran College i Matongo i samband med en högtidlig ceremoni som bl a bjöd på gudstjänst, ett antal körframträdanden, många tal, överlämnande av diplom och priser och inte minst fartfyllda folkdanser från fyra olika etniska grupper – kisii, massaj, kalenjin, luo -  framförda av lärarseminariets elever.

Det hela började under klarlå himmel vid niotiden och höll på till ca 15.00, då särsklit inbjudna bjöds på mat. Dagen kännetecknades av äkta glädje i en synnerligen färgrik och festlig inramning.

 

 

.

Överraskande möte


Idag har jag träffat Erling Lundeby, norsk missionär och lärare, som även han just nu befinner sig på ett kortare uppdrag i Matongo. Han är knuten till det teologiska seminariet där han i slutet av 1980-talet var rektor. Vi lärde känna varandra väl under de år jag jobbade i Kenya, och vi hade idag mycket att dryfta, såväl gammalt som nytt.  

Apropå kenyansk missionshistoria

  

Läs här

MLTTC fyller 20


Idag medan vi väntar på att lärarkandidaterna ska droppa in efter sitt mitterminslov, har jag haft ett längre och givande samtal om MLTTC (Matongo Lutheran Teachers’ Training College) med finskan Arja Harjula (fotot ovan). Hon har tidigare tjänstgjort som lärarhögskolans rektor under en tioårsperiod (2001-2011), och nu håller hon på med att samla en del fakta angående denna institutions historia – tillblivelse och utveckling. Ett tjugoårsjubiléum planeras till september i år och då hoppas vi kunna ta del av ett samlat material.

Bl a visade hon mig ett protokoll från mars 1995, som jag aldrig sett tidigare och som satte igång en  del minnen. Då var jag stationerad i Addis Abeba som ELM:s representant inom Lutherska kyrkan där, men hade också fått i uppdrag att utvärdera olika skolprojekt stödda av SIDA inom ELCK.

Uppdraget varade i en månad, resulterade i en ganska omfattande rapport till Svenska Missionsrådet, och resan till och från Kenya företogs den gången med en Toyota Hilux.

 

It's God's Gift

När jag efter ett antal år i Kina och Sverige återvänder till Afrika och Kenya, är det första jag slås av hur många barn här är – överallt och i alla sammanhang.

Häromdagen när jag träffade en av mina f d elever från början av 90-talet, berättade denne att han idag har ett bra jobb. Sedan tillfogade han med ett stort leende: och så är jag åttabarnsfar! När han såg min något häpna och inte så lite imponerade min, fortsatte han: You know, children are a gift of God.

När jag tillsammans med Gunnel och barnen besökte den dåvarande skolpastorn Walter Obares hem i Bondo 1991, hade paret Obare fem barn. Igår gifte sig son nummer två i kyrkan i Bondo inte så långt från Matongo och jag hade möjlighet att återknyta kontakten med min f d arbetskamrat.

Ärkebiskopen och mama watoto har begåvats med tio barn, av vilka sen igår alltså tre är gifta. När jag även i detta fall uttryckte min stora beundran, fick jag ytterligare en gång lyssna till repliken: Children and grandchildren are a gift of God!

Vad vore skolor utan barn, städer utan människor, ett land utan invånare. Ibland kanske man måste komma ända till Afrika för att till fullo inse att barn liksom livet självt verkligen är en Guds gåva.

Kenya-Sverigedag

 

Igår blev en intensiv men innehållsrik dag. På förmiddagen praktiklektioner vid en primärskola en fotmarsch härifrån, där jag bl a imponerades av en mycket livlig och trevligt upplagd P.E.-lektion (Physical education). Inte undra på att Kenya har så många framstående friidrottare.

Eftermiddagen ägnades åt att i sällskap med en grupp svenskar som just nu befinner sig på resa i landet, göra en rundvandring på Matongostationen ”i missionens fotspår”. Ledaren för gruppen Stefan Ekström, född och uppvuxen här och som också varit kenyamissionär, visade sig ha många vänner och bekanta även på denna plats.

Idag regnar det. Välbehövligt och välkommet. Dagen ägnas åt att förbereda den kurs i engelsk grammatik som börjar nästa vecka.

 

 

Lärarpraktik

 

De ca 140 lärarkandidater om jag blivit ombedd att undervisa i engelsk grammatik fr o m den 27 februari och tre veckor framåt, gör nu sin lärarpraktik på olika primärskolor i Matongos omgivningar.

I dag hade jag nöjet att via en härligt uppfriskande morgonpromenad bege mig till Matongo Primary School som ligger några kilometer från Matongostationen där kyrkan och colleget är belägna.

Skolans rektor tog emot och visade strax stolt upp Visitors’ Book där han hade letat upp mitt namn då jag som ELCK:s skolsekreterare tydligen hade avlagt besök vid denna skola den 21 mars 1991. Ett par av de allra äldsta lärarna kom t o m ihåg mig och hälsade mig välkommen tillbaka.

Annars var min uppgift denna gång att observera några praktiklektioner tillsammans med en kvinnlig lärarkollega.  

Matongo High School


Har idag gjort en rundvandring på skolan där jag jobbade för drygt två decennier sedan. Hälsat på rektorn och en del lärare (alla nya för mig) och så tagit mig en titt på det skolbibliotek som Gunnel med hjälp av medel från SIDA organiserade och som invigdes av den dåvarande generalsekreteraren i ELCK, pastor Richard Otieno Olak 1991.

Mycket glädjande att se och konstatera att denna för en skola så nödvändiga resurs fortfarande fungerar som det var tänkt och att man tagit hand om böcker och inventarier på bästa sätt. Den bibliotekarie som Gunnel lärde upp har lämnat för länge sedan och är i dag ersatt med Esther, utbildad skolbibliotekarie.

    

Studentgudstjänst


Söndag i Matongo innebär åtminstone ett kyrkobesök. Jag valde liksom då jag bodde och arbetade här studenternas gudstjänst som alltid hålls på engelska. Kyrkan var fullsatt, lärarkandidaterna i sina gröna uniformer på vänstra sidan och gymnasisterna i sina blå på högra plus en del andra.

Man har numera en ordning som var ny för mig och även en egen studentpräst. Det var kläm i såväl unison som i körsång och predikanten talade på ett sätt som fängslade studenterna om att verkligen ta Jesu undervisning på allvar. Den disciplin och vördnad som utmärkte samlingen imponerade på mig och jag kunde t ex inte upptäcka en enda mobil!

På väg från kyrkan stötte jag ihop med två gamla pastorer och kyrkoledare som båda på olika sätt betydde mycket under de år vi bodde och arbetade här. De skulle delta i nästa gudstjänst som riktar sig till församligen och är pä swahili.

 

 

Väster ut i natten

Det hade planerats att ELCK igår skulle skjutsa mig till Matongo, ca 400 km väster om Nairobi. Hade fått besked om att vara resklar kl 11.00. Av diverse anledningar uppsköts avfärden gång på gång så vi kom inte iväg förrän ca halv sju på kvällen. Då hade det redan blivit mörkt. Färden via Narok och Sotik till Oyugis där vi övernattade tog sina timmar och vi var framme vid pass halv två. Trist att inte kunna njuta av det kenyanska landskapet, men nu har jag ju upplevt att åka denna sträcka även nattetid.

På Matongo har jag i dag träffat både gamla och nya bekantskaper, t o m ett par f d elever. Hunnit med att göra ett besök vid en närbelägen primärskola i sällskap med lärarhögskolans vice rektor och f d rektor för att bedöma en lärarkandidat. Ätit lunch (ugali, kött, sukuma wiki) tillsammans med lärarna, samt planerat lite inför kommande vecka tillsammans med rektorn.  

 

 

Luther Plaza

Dagen har ägnats åt diverse förberedelser inför färden till västra Kenya senare i veckan. Har fått god hjälp genom ELCK att fixa med mobil & internet som ska kunna funka även på Matongo. 

Det mesta är sig likt i Nairobi, men mycket nytt finns också att beskåda - t ex Luther Plaza där ELCK:s huvudkontor numera är beläget. (Uhuru Highway-kyrkan t v på fotot ovan fanns här dock tidigare).

 

 

Söder om ekvatorn

Flygresan via Istanbul till Nairobi avlöpte planenligt och har nu bl a hunnit med att få ett tremånaders visum, ta en långpromenad genom ett 18-gradigt Nairobi och avlägga ett besök på ELCK:s centralkontor.

 

  

Mungu akipenda

är swahili och betyder ”om Gud vill”. Mungu akipenda kommer jag att befinna mig i Kenya vid denna tidpunkt kommande vecka. Ser mycket fram emot att få återvända till detta vackra land med dess trevliga och varma människor efter en frånvaro på tretton år. Det nordiska mörkret och kylan kommer jag inte att sakna. Mer om bakgrunden till mitt kenyauppdrag.

 

Hästens år

Kinesernas viktigaste och största helg är utan tvekan det kinesiska nyåret som i år inleds den 31 januari. Även om vi för det mesta brukade befinna oss i Sverige under denna period av året, hade vi förmånen att ett par gånger få delta i ett riktigt kinesiskt nyårsfirande.

Detta får oss att med glädje och tacksamhet tänka på alla våra vänner och f d studenter som nu lämnar ormens år och går in i hästens.

 

Hästen var ett väsentligt inslag i det gamla Kina, och är så i viss mån även idag i Inre Mongoliet och det vidsträckta Xinjiang. Tallriken med hästarna ovan fick vi i avskedsgåva av våra sista studenter vid Chifeng University i Inre Mongoliet 2012 och fotot med Gunnel på hästryggen är taget vid Karakulsjön i samband med ett besök i Kashgar 2009. Den vackra fjällsjön ligger vid berget Muztaghata mycket nära gränsen till Tadjikistan och Afghanistan.

 

 

Ljuset från öster

 

Är tidningen vi troget fått med posten åtminstone under de senaste två decennierna. Inre minst brukar det vara mycket spännande att läsa om de kristnas situation i Kina. I senaste numret av tidningen finns två inslag som behandlar kristenheten i detta världens mest folkrika land – en historisk artikel  som uppmärksammar att det i år är 150 år sedan den brittiske missionären Hudson Taylor vågade sig in i det inre av Kina, samt en notis (se nedan) som bekräftar  det vi under våra år i Kina erfarit och sett med egna ögon: nämligen att kristenheten i Kina växer snabbt.

 

Vi besökte staden Zhoukou i Henanprovinsen i november 2010. Här i en av de talrika församlingar grundade av Hudson Taylors China Inland Mission.

Staden Lanzhou i Gansuprovinsen där vi jobbade 2006-2008. Då fanns inte detta minnesmärke som talar om att församlingen grundats genom China Inland Missions  försorg. När vi hälsade på i kyrkan i januari 2012, kunde dock bl a detta foto tas.

Kenya välkomnar

I går fick jag nedanstående uppmuntrande meddelande från ELCK:s generalsekreterare Benjamin Lemosi som besökte Sverige för ungefär ett år sedan. Bakom texten figurerar han i sin traditionella Samburudräkt vid ett besök i norra delen av vårt land.

För precis en vecka sedan träffade jag ledamöterna i ELM:s Nämnd för utlandsmission och en rapport om detta finns att läsa på ELM:s hemsida.

Där kan man även ta del av alldeles färsk information om Kenya via blogginlägg av ELM:s missionär Kerstin Nilsson som precis återvänt till landet.

 

Nytt uppdrag i Kenya

Den 10 januari undertecknade P-M ett kontrakt med ELM-BV för en tremånanders volontärtjänst inom systerkyrkan ELCK i Kenya. Utresan till Nairobii är bokad till den 10 februari via Istanbul. I ELM:s tidning Till Liv finns i januarinumret följande notis:

Uppdraget har från svenskt håll planlagts i samråd med Stefan Ekström (ordförande i ELM:s nämnd för utlandsmission) och Jonny Bjuremo (missionssekreterare med ansvar för Afrika). Ansvaret för den konkreta utformningen av uppdraget ligger hos ELCK i Kenya.  

Stefan Ekström, född och uppvuxen i Kenya och missionär i landet 1987-1996, stående och sjungande – i samband med en temadag Kenya i focus den 14 mars 1998. 

Jonny Bjuremo, som ny missionär i Etiopien 1998, lär sig äta injera & wott.

Kina med tio ord

Den som vill försöka förstå något då det gäller den motsägelsefulla och ofta missförstådda utvecklingen i Kina under de senaste decennierna kan med fördel läsa den personligt skrivna och underhållande boken Kina med tio ord av Yu Hua.

Recension i SvD