Per-Martin var inbjuden att hjälpa till som Guest Professor vid Ningde Normal University under några månader i vår och befann sig i Kina 16 mars till 29 maj.

 

Tillbaka i Sverige

Resan hem gick bra - fast den var ganska lång. Bl a sju timmars väntan på Baiyun International Airport i Guangzhou (foto ovan) följt av flygning på 13 timmar till Paris.

 

Avsked

Några av deltagarna i kursen för anställda vid China Telecom, som vi tränat intensivt en kväll i veckan, bjöd igår ut sina båda lärare till en av Ningdes otaliga resturanger.

Senare idag får jag skjuts till Fuzhou, varifrån jag sedan flyger till Köpenhamn via Guangzhou och Paris.

.

 

A Special Party

Kursen i muntlig engelska för lärare vid högskolan som jag varit med att leda, kommer att pågå i tre veckor till.

Eftersom jag beger mig av hemåt i morgon, hade man i går kväll anordnat en trevlig avskedsfest med tal, sång och t o m tårta med ljus.

Shouning

Området kring staden Shouning ca 150 km norr om Ningde räknas lite som Fujians ”Sibirien” enligt Mr Gong. Igår bjöd han mig på en heldagstur till en avlägset belägen by uppe i bergen som numera blivit synnerligen berömd. Kinas nuvarande president Xi Jinping fattade nämligen tycke för stället då han i början av 1990-talet var ledare i Ningde.

Förutom den vackra och orörda naturen, finns där en 40 meter lång ca 200 år gammal träbro att beskåda. Den är byggd i ett spann helt utan spik. Ett fotomuseum med många bilder från presidentens olika besök, hanns också med.

På vår färd stannade vi även till i en mindre stad, Xietang, där Mr Gong är född och uppvuxen.   

Regnväder

Den senaste veckan har det regnat mycket i hela södra Kina. Norra Fujian har dock sluppit de väldiga översvämningar som drabbat andra delar av landet.

Nackdelen med detta väder är att det är mindre trevligt att vistas utomhus och att tvätten har svårt att torka. Fördelen är att temperaturen håller sig omkring angenäma 20-24 grader i stället för 30-34.

Bougainvillean trivs som synes när den får såväl värme som regn.

 

Drama

Idag blev jag inbjuden av en studentgrupp att vara med på deras dramaövning. En klassisk kinesisk pjäs ska framföras på engelska nästa fredag. Tyvärr kan jag inte vara med eftersom jag då är på väg till Sverige.

Att hänga med språkligt gick bra, men jag fick inte riktigt grepp om handlingen. Kunde notera att studenterna är duktiga på att memorera långa repliker. Språket flöt också ovanligt lätt och ledigt. De hade dessutom väldigt roligt.

Norra Skåne

Det är fint att åter få dela med sig av erfarenheter härifrån genom krönikor i vår lokala dagstidning Norra Skåne.

I samband med den stora jordbävningen i Sichuan samt OS i Beijing 2008 skrev vi ett antal kinakrönikor i samma tidning

Tre generationer

En av våra första och bästa vänner (fotot ovan) befinner sig sedan ett par år i Kanada för jobb och för att få uppehållstillstånd. Maken Chad har vi lärt känna först på senare år.

Igår gjorde vi i Chads bil en heldagstur i kommunen med de pensionerade föräldrarna och den nioårige sonen.

Farfar har fortfarande mycket att stå i. Har jobbat inom offentlig förvaltning och åkte redan som 14-åring med tåg till Beijing för att få en skymt av Ordförande Mao. Farmor, pigg och alert, hemmafru som tagit hand om maken och tre barn, troende buddhist.

Sonsonen, ensambarn, går i en bra skola, har många kompisar och påminner på många sätt väldigt mycket om min egen nioårige sonson.

En specialkurs

 

Hittills har jag mest gått in i olika klasser och haft föreläsningar om språk, kultur och interkulturell kommunikation. Det har blivit ganska många pass.

Förra veckan satte Mr Gong igång en ny kurs som går ut på att han och undertecknad träffar en utvald grupp på åtta till tio studenter från varje klassavdelning, som vi tillsammans tränar i muntlig engelska.

Studenterna får därefter lämna in en skriftlig sammanfattning på vad som avhandlats och en av rapporterna kan du ta del av genom länken nedan.

A Wonderful Lesson

Kultur

I kväll följde jag med ett par vänner till en mycket se- och hörvärd musik-, sång- och dansföreställning på muséet i Ningde.

Auskultationer

Denna vecka är det meningen att jag, förutom de dagliga passen med ett antal "elitstudenter" tillsammans med Mr Gong, ska lyssna på några av de yngre lärarnas föreläsningar.

I förmiddags hade jag nöjet att vara med på Christinas kurs i Integrated English, där man i princip övar språkets samtliga moment. Hon tillhör en ny generation  kompetenta engelsklärare och är intressant även av ett par andra anledningar.

Alla på högskolan vet att hon för ett par år sedan träffade expresident Carter i USA, och för mig har hon berättat att hon nyligen gift sig med en f d student till oss som idag jobbar på Kinas ambassad i Sierra Leone. 

Buddhism

Det finns förvånansvärt många kyrkor i Ningdes omgivningar, men naturligtvis ännu fler buddhistiska tempel.

Igår vid den sedvanliga lördagsutfärden stannade vi till vid en av dessa otaliga men mycket vackra helgedomar.

Att Kina blir mer och mer "öppet" märker man bl a genom mina vänners ökade intresse att diskutera avgörande livsfrågor.

Ningde Museum

Chad Ruan heter en av mina vänner som gärna vill öva upp sin engelska. Vi har träffats ett par eftermiddagar i veckan och han har då visat mig olika intressanta platser i Ningde.

I eftermiddags tog han mig till det lilla men välorganiserade Ningde Museum of Art, som i första hand är ett historiskt museum.

All information är på kinesiska, så det var tur att Chad var med och kunde förklara. Han är mycket kunnig i historia och jag lärde mig en hel del, samtidigt som han verkligen fick öva sin engelska

Att tolka rätt

 

Idag har Mr Gong, dekan vid institutionen för främmande språk, tagit undertecknad till hjälp för att intensivträna några studenter som tänkt sig en framtid som tolk.

Övningarna går till så, att vi båda försöker hålla igång ett samtal, han på kinesiska, jag på engelska, och tjejerna agerar tolk. Lärorikt och kul.

 

OECD om skola

– Men det här handlar inte bara om att resultaten är svaga i områden med familjer som har små resurser. Det krävs betydligt mer, sade Schleicher, som i sitt anförande påpekade att elever med en låg social bakgrund i Kina ofta presterar bättre än elever med en hög social bakgrund i Sverige.

Krävs genomgripande förändringar

På landet

Igår tillbringade jag med vännerna den sista dagen av deras majlov på landet på andra sidan bergen inte så långt ifrån Ningde. Gunnel och jag brukade ofta bege oss dit till fots för att få uppleva vacker natur, lugn och ro, och inte minst för motionens skull.

Eftersom det var ganska varmt och med tanke på de tre barnen, bestämdes att vi skulle åka bil. Som höjdpunkt hade utlovats färsk kyckling till lunch, som på ort och ställe inhandlas, slaktas och tillreds.

Stadsbor använder sig då (mot blygsam betalning) av böndernas kök och utensilier. Det visade sig att ägarna till det hus vi ”gästade” var kristna. Det kunde man tydligt se och märka – inte minst på utsmyckningen i hemmet. Kycklingen smakade utmärkt när den väl var klar och vi hann också med att spatsera en del i de vackra omgivningarna.

 

Första maj

I samband med första maj har man i Kina numera tre dagars ledighet. Det brukade vara en hel vecka som vi flitigt utnyttjade till att se oss omkring i det stora landet. Kineser ur medelklassen använder ledigheten till att koppla av på olika sätt, bl a gör man kortare eller längre utfärder.

Lin Xushen är en banktjänsteman i 40-årsåldern som vi haft mycket roligt ihop med. Under vårt första majlov 2002 tog han oss med på en upplevelsrik tågresa (fotot ovan) till berget Huangshan och till porslinsstaden Jingdezehn.

Igår erbjöd han mig att följa med familjen och några kollegor till staden Zherong (140 km norr om Ningde) för att bestiga ett berg.

Resan till och från det natursköna området företogs med bil, men för att komma upp på berget behövde vi som väl var använda oss av benen.

Gong Fanyuan

är dean vid institutionen för främmande språk vid högskolan. Honom har jag mest att göra med och han personifierar mer än någon annan undervisningen i engelska i Ningde. 

Professor Gong har varit dekan ända sedan 1993 och det var han som tog emot oss vid flyget i Fuzhou 2001 när vi skulle tillträda vår första tjänst. Fotot nedan är från det tillfället.

Paret Gong har ett hus i Ningde men har nu köpt en lägenhet i centrala Xiamen. Där bor deras dotter som har ett bra arbete i närheten och som vi hälsade på under vårt studiebesök där i mitten av april. Nedan far o dotter.

Generositet

Mr Zhang är professor i biologi och hans fru administratör vid högskolan. De bor i en  lägenhet med fin utsikt bl a över Old Campus där jag huserar. 

I kväll  tillbringade jag några trevliga timmar i deras hem omgiven av deras vänner och trakterad med god mat och dryck.

Foreign Languages Department

som även ger kurser i japanska, omfattar ett 60-tal lärare och ca 800 studenter med engelska som huvudämne.

Härtill kommer ett varierande antal utländska lektorer, för närvarande tre från USA, men ingen från Japan.

De kinesiska engelsklärarna undervisar också i s k College English, en obligatorisk kurs i engelska för studenter från övriga fakulteter.

Just nu pågår en speciell kurs i muntlig engelska för hugade högskolelärare där även undertecknad är inblandad.

Vårt engagemang här har bl a lett till att en av huvudbyggnaderna på campus utsmyckats på följande vis: 

 

 

Sånger från 10:e våningen

Mitt i centrala Ningde, i ett nybyggt höghus, har jag idag med ett hundratal kineser - de flesta i 20 - 40-åldern - firat gudstjänst. Mycket sång (bl a Amazing Grace på kinesiska), bön och en predikan som tog sin utgångspunkt i berättelsen om den rike mannen och den fattige Lasaros. Ett brännbart tema här i landet, men även hos oss.

Ett par av våra studenter hade tagit kontakt med mig och i morse visade de vägen till denna "höghusförsamling" som nås via hiss och som samlas i ett par rum på 10:e våningen.

 

Huotong

är både en by och en flod ett par svenska mil norr om Ningde. Vi besökte platsen ett par gånger när vi jobbade här och blev mycket betagna i traktens skönhet. Vattnet var då så rent att vi kunde simma i floden.

Det cirkulerade på den tiden rykten om att ett väldigt dammbygge skulle dränka allt det vackra och jag hade fått för mig att Huotong numera var ett minne blott.

Därför var det överraskande och mycket glädjande när vännerna i morse erbjöd mig att följa med för att under dagen vandra längs den vackra floden och inta lunchen i den fortfarande mycket livaktiga byn.

Studiebesök

Xiamen (f d Amoy) är en mångmiljonerstad som ligger i Fujian ca 300 km söder om Ningde. Belägen vid kusten tillhör den de mer attraktiva på grund av sitt gynnsamma klimat, sin brokiga historia och sina påtagliga ekonomiska framsteg.

Har haft förmånen att under tre dagar (14-16 april) delta i studiebesök vid fyra olika pedagogiska institutioner i Xiamen, anordnade för 16 noga utvalda studenter vid Ningde Normal University.

Tillsammans med studenterna, deras dekan och en kinesisk kollega har vi besökt Xiamen International School (en IB-skola enbart för utlänningar), en kinesisk primärskola, Xiamens universitet och en privat skola med fokus på engelska, som drivs av en f d ningdestudent.

 

Natur & kultur

Idag tog några av vännerna med mig längs en slingrande smal väg upp i de höga bergen som omger Ningde till byn Lankou. Dels för beskådande av den vackra naturen. Dels för ett besök av en romersk-katolsk vallfartsort där västerländska missionärer på 1700-talet ska ha hållit sig gömda i grottor på flykt från kejsarens förföljande arméer.

En kyrka ligger mitt i byn och vi råkade hamna i en kyrklig procession på vår våg till målet: grottorna som "många vet om - men som det inte talas så mycket om."

Oväntat möte

Under vårterminen 2002 undervisade Gunnel och jag ett fyrtiotal högre tjänstemän från Ningde kommun i muntlig engelska. Denna s k WTO-kurs var den första och hittills enda som anordnats här p g a att Kina året dessförinnan inträtt i världshandelsorganisationen.

Igår kväll hade några av dem bjudit ut vår dekan och mig för en återträff. De flesta av dessa s k WTO-are har numera stigit i graderna och nått absoluta topposter inom kommunen. Många av dem har dessutom besökt flera länder, har internationella kontakter och drar sig inte för att använda sin engelska.

Engelska för högskolelärare

I kväll började en kurs i engelsk konversation för ett trettiotal intresserade högskolelärare från olika fakulteter inom Ningde Normal University. 

Jag har blivit ombedd att hjälpa till att leda kursen som kommer att pågå i två månader med en träff varje onsdagskväll.

Påskfirande

En vän kommer från en mindre ort i Ningdes närhet. Föräldrarna tillhör den romersk-katolska kyrkan.

Igår på påskdagen firade jag Jesu uppståndelse tillsammans med många andra: först parad genom de trånga gränderna till kyrkan, sen mässa och därefter festmåltid i kyrkan.

Tempel, mat, hav

 

En av våra tidigaste ningdevänner befinner sig för tillfället i Kanada. Maken tränar engelska med mig två gånger i veckan och igår bjöd han med mig till sitt föräldrahem i Xiapu några svenska mil nordost om Ningde.

I sedvanlig ordning skulle andra vänner också med. Först besågs ett gammalt buddhisttempel; därefter avnjöts en riklig måltid med krabbor, räkor, olika slags fisk- och grönsaksrätter tillagad av föräldrarna; sist på programmet: ett par mils bilfärd för att ”titta på havet”.

Trots att allt här i trakten är präglat av havet med allt vad det innebär kommer man nämligen väldigt sällan riktigt nära det.  

 

Påskvärme

De två första veckorna har bjudit på acceptabelt väder utomhus, mest molnigt och inte så mycket regn. Inomhus har det dock varit rått och otrevligt (ingen uppvärmning).

Den gångna helgen svängde det och sen i onsdags är det riktigt varmt, igår var temperaturen mitt på dagen uppe i 34 grader, och värmen väntas bestå över kommande veckoslut.

Inget läge för långa dagspromenader just nu, men desto skönare att ge sig ut kvällstid för att beskåda allsköns spontanaktiviteter.

Springvikarie

Min huvuduppgift tills nu har bestått i att agera springvikarie, d v s att hoppa in för lediga eller sjuka kollegor. Har fått helt fria händer att med studenterna ta upp i princip vilka ämnen som helst, så länge det sker på engelska (vilket för min del är det enda möjliga alternativet).

Det har hittills blivit två till tre inhopp per dag och mest kretsar diskussionerna kring frågor om språk, västerländsk kultur och interkulturell kommunikation.  

Fotomani

Ningdebor som tillhör medelklassen är numera bilägare. Ett omtyckt veckoslutsnöje är att göra en dagstur ”ut på landet”, givetvis för att uppleva något annorlunda men framförallt för att få användning för sin mer eller mindre påkostade kamerautrustning.

Foton tas på allt man ser, oräkneliga ur alla möjliga och omöjliga vinklar. Igår följde jag med vänner tiil Baiyunshan, något slags strövområde några mil norr om Ningde. Liksom tusentals andra stadsbor njöt vi av blå himmel, vårsol och gemenskap – och så fotades det förstås.

Eftersom jag tydligtvis var den enda västerlänningen på plats, blev även jag ett eftertraktat fotoobjekt: ett otal kort togs på främlingen och en del ville även fotas tillsammans med undertecknad, bl a tjejerna nedan!

Gamla stan finns ännu

På min dagliga busstur från bostaden till New Campus passerar jag mest genom nyare affärs- och byggnadskomplex som inte alls fanns för ett tiotal år sedan.

Därför var det med både nostalgi och glädje jag häromdan återupplevde ett av våra gamla promenadstråk - genom gamla Ningdes trånga gränder upp på det s k Spegelberget som ligger norr om stan. Dessa gränder har säkert funnits i hundratals år och här kan man ännu få en skymt av ett Kina som håller på att försvinna.

Vardagsmat

Det råder ingen brist på kulinariska möjligheter härborta. Nöjer mig dock med att till vardags äta ett mål lagad mat om dagen i studenternas matsal ett stenkast från där jag bor.

Gott, näringsriktigt och billigt. En rejäl portion kostar ca tio kronor.

Old & New Campus

De flesta lärarna bor liksom vi fyra utlänningar på Old Campus, där Gunnel och jag även hade vår arbetsplats under våra ningdeår. Närheten till de höga bergen samt förekomsten av många stora träd gör att luften här är relativt ren och ningdebor tar sig gärna en promenad eller motionsrunda runt idrottsplatsen framåt kvällskvisten
 

De flesta studenterna bor numera på New Campus som ligger i andra ändan av stan och dit får man som lärare bege sig lämpligast med en skolbuss som går ett par gånger om dagen eller annars medelst en ca fyrtio minuters trevlig och händelserik tur med allmän buss till det facila priset av 1 yuan, drygt en spänn. Nedan studenterna som jag fick träffa idag!

Full rulle

Inga döda punkter här inte: sedan i onsdags har det varit full rulle varje dag med olika undervisningsinslag. I dag t o m medverkan vid kvällskurs i engelska för ett antal tjänstemän på China Telecom. I morgon ska jag hoppa in för en amerikansk kollega som har släktbesök.

Bland vänner och bekanta

Redan på min första lediga dag, d v s idag lördag, hade vår vän Michael ordnat med en heldagsutflykt till en plats ca 100 km väster om Ningde för några av våra vänner samt ett par av hans kollegor. Attraktionen utgjordes framförallt av de många persikoträden som stod i full blom och som beundrades och fotograferades om vartannat. Fantastiskt att få uppleva en sådan dag!

Förändringar

 

Varje gång man återvänder till Kina slås man av de många och genomgripande förändringarna. Så även i Ningde, som jag besökte senast 2012. Den vackra utsikten från balkongen i lägenheten där vi bodde i början av 2000-talet och där jag huserar även nu, störs av ett av hundratals höghus (se ovan). Och på universitetet (som jag ska vara knuten till igen) har man tillgång till det allra senaste när det gäller tekniska hjälpmedel - även när det ska studeras engelska.