2017

Borrbystrand den 8 juli 2017

 

Julläsning

Under julhelgen har jag fascinerats av denna bok som utkom tidigare i år. Eskil Forslund kom till Etiopien 1963 och var tillsammans med Rune Backlund, en annan EFS-missionär, under en tid vår scoutledare i Addis Abeba. 

Läger vid sjön Langano 1963. Eskil t v, Rune t h, med partrullerna Antilopen och Örnen. Undetecknad nr 6 från höger

Kinesiska jular

Det blev nio jular i Kina. Tre i Ningde, två i Gansu, två i Inre Mongoliet och två med sol och bad på den sydliga ön Hainan.

Efter vår första jul 2001 i Ningde (Fujian) skrev jag följande artikel:

Olympiadåret 2008 firade vi jul i Xifeng, östra Gansu, och då skrev jag följande krönika:

Fotona nedan till vänster: julfirande i kyrkan i Lanzhou 2007 och till höger: med studenter i Chifeng, Inre Mongoliet, 2011.

 

Judarna i Shanghai

Första gången vi kom till Shanghai var i augusti 2001. Under vår tid i Kina återvände vi till staden flera gånger. I maj 2012 besökte vi Jewish Refugee Museum som är inrymt i en synagoga uppförd på 1920-talet.

Då köpte jag boken Once upon a time in Shanghai som förblivit oläst fram till den senaste veckan, då jag p g a händelser i vårt land fick lust att läsa om utsatta judar.

1937-41 kom 25000 judiska flyktingar till Shanghai från Förintelsens Europa.

Chanukka in China

I går började den judiska ljusfesten Chanukka eller Hanukka att firas. När vi jobbade i staden Xifeng i östra Gansu i Kina 2009, fick vi vara med om att fira denna högtid. Då skrev Gunnel följande:

En läsvärd bok

om det speciella aderefolket (hararis) som har sitt ursprung i den gamla muromgärdade stadskärnan Jugol i Harrar.

Boken ger många kuturhistoriska inblickar och var särskilt värdefull att läsa i samband med vårt besök där i oktober.

 
 
                        

Kina - idag

"Mit die­ser Welt­kar­te stimmt et­was nicht. Sie hängt im Blau­en Saal des Au­ßen­mi­nis­te­ri­ums in Pe­king, ma­jes­tä­tisch groß über ei­nem Po­di­um mit zwei ro­ten Fah­nen. Eu­ro­pa liegt auf die­ser Kar­te, ziem­lich zer­quetscht, am lin­ken obe­ren Rand, dar­un­ter Afri­ka, das deut­lich bes­ser zu er­ken­nen ist. Ame­ri­ka, in west­li­chen At­lan­ten stets auf der lin­ken Sei­te, liegt rechts au­ßen, tief im Os­ten. Im Zen­trum der Kar­te: die Lee­re des Pa­zi­fiks. Gleich da­ne­ben aber, wie ein mäch­ti­ger Bauch aus der eu­ra­si­schen Land­mas­se ra­gend: Chi­na, das Reich der Mit­te. Ganz Asi­en schaut an­ders auf die Welt als der Wes­ten, der es jahr­hun­der­te­lang do­mi­nier­te. Das war schon frü­her so, es ist nur vie­len Eu­ro­pä­ern und Ame­ri­ka­nern nicht auf­ge­fal­len. Je rei­cher und je selbst­be­wuss­ter aber Asi­ens Groß­macht Chi­na wird, des­to be­deu­ten­der wird Pe­kings Blick auf den Glo­bus."

Dire Dawa

 Efter ett par innehållsrika dygn i Addis Abeba, flög vi i morse till Dire Dawa med ett mindre propellerplan!

I dag har vi strövat omkring i den varma och trevliga staden och fortsätter i morgon med buss till Harrar.

 

Sjuttio år i luften

Strax ska vi checka in on-line på flight ET 715 från Stockholm Arlanda till Bole Airport Addis Abeba med Ethiopian Airlines i morgon. Flygbolaget grundades 1946 och firade i fjol sjuttio år i luften.

När jag var 11 dagar gammal, den 21 mars 1947, flög min mor och jag med ett av deras allra första plan, en DC-3:a, från Addis Abeba till Dire Dawa i östra Etiopien. Harrar, som vi hoppas kunna besöka under vår etiopienresa och där mina föräldrar var stationerade 1946-48, ligger 42 km från Dire Dawa och har ännu idag ingen flygplats.

 

Varför?

 

Dagligen kan man läsa om stök och hot i svenska skolor och numera även till och med på bibliotek. Varför har det blivit så?

Tänker ofta tillbaka på våra studenter i Kina - som nästan alltid såg det som ett privilegium att få studera.

Etiopien nästa 

Om en vecka, den 15 oktober, flyger vi med Ethiopian Airlines till Addis Abeba - Deo volente. Under de två veckorna i Etiopien, hoppas vi framför allt på en resa till Harrar, staden där Gunnel är född. Senast vi tillsammans besökte staden i öster var 1975.

Helsingborg

En gemytlig stad inte så långt från Hässleholm. En timmes bekväm resa med tåg. Staden bjuder på kultur och kulinariskt. Dock var vädret igår icke optimalt.

Kinas nationaldag

På dagen för tio år sedan skrev jag följande på denna hemsida:

Nationaldagsfirande

I samband med Kinas nationaldag den 1 oktober, inbjuder Gansus provinsregering varje år s k foreign experts till en stor festbankett i Lanzhou.

Liksom ifjol var vi med - igår kväll - och fick vid vårt bord god kontakt med några yngre japanska och koreanska lärare, som undervisar i sina respektive länders språk vid ett institut här i staden. 

Nu har vi som alla andra vid skolor och statliga institutioner en veckas oktoberlov. Det hade vi tänkt använda till att bl a ta tåget hundratalet mil västerut längs den gamla Sidenvägen till oasstaden Dunhuang, som också den ligger i Gansuprovinsen. Några av våra elever kommer därifrån.

Fokus Sydafrika

Igår gick vår årligen återkommande internationella kväll inom Hässleholms församling av stapeln.

Röntgenläkaren och maratonlöparen Håkan Jonsson från Halmstad berättade bl a om Philaniprojektet med s k mentorsmammor i slummen utanför Kapstaden i Sydafrika.

Tillbud och jakt

1954, då jag var sju år gammal, började jag i svenskskolan i Addis Abeba - en dagsresa från mitt föräldrahem.

Läs här

Senaste lästa

Hässleholm

Det var nykommet och stimulerande att idag för ett trettiotal mycket engagerade och vetgiriga åhörare få berätta om erfarenheter från Kina.

Apropå kyrkovalet 

Dessvärre hålls även i fortsättningen trossamfundet Svenska kyrkan i ett partipolitikens järngrepp.

Något ljusare ser det ut på gräsrotsnivå i vår församling - där dessa för kyrkan så föga konstruktiva krafter backade något.

Bending Reality

är en fotoutställning som pågår i Dunkers kulturhus i Helsingborg. Igår trollbands vi under ett par timmar av fotografen/konstnären Erik Johanssons underfundiga "tavlor".

För första gången

 

 

1947 döpes jag av pastor Sigurd Stark i Harrar, Etiopien, konfirmerades 1962 av pastor Per Stjärne i Mekane Yesos kyrkan i Addis Abeba, gifte mig i Stora Råby kyrka utanför Lund 1972. Våra barn är döpta i kyrkorna i Markaryd, Vinslöv och Hässleholm.

Utsänd av Svenska kyrkans mission till Kina 2001-2012, numera med i internationella gruppen i Hässleholms församling.

Dock röstade jag idag för första gången i ett svenskt kyrkoval.

Gott Nytt 2010

Den etiopiska kalendern utgår från Jesu uppståndelse, och nyår infaller den 11 eller 12 september (vid skottår) i den gregorianska kalendern, varför innevarande år 2017 AD är 2009 – 2010.

Förutom att idag ett nytt år påbörjas i Etiopien, fyller min barndomskamrat, gode vän och svåger Tord Gunnarsson 70 – vilket i lördags högtidlighölls bland annat genom att vi undfägnades med läckerheter ur det äkta etiopiska köket, som numera lyckligtvis finns att tillgå även i Lund.