Gunnels kinabesök 2013

Hemma i Sverige igen

Igår hann jag med en liten promenad i omgivningarna runt Redwall Hotel innan jag lämnade Beijing för flygresa och därefter tåg från Köpenhamn till Hässleholm där Per-Martin tog emot med en välkomstkram på stationen. Det känns bra att vara hemma igen men vi hoppas på flera Kinabesök i framtiden.

Adjö Fujian

 
 

Så var det än en gång dags att packa väskorna och ta farväl av det vackra Fujian och hotellet i Ningde som varit min fasta punkt under tre veckor. Tågresan hit till Beijing var mycket bekväm. Förutom shopping och sighteseeing har jag tänkt använda tiden här till att redigera bilder och skriva rapport till Lunds Missionssällskap.

 

 

Vi ses snart igen!

Det har blivit en tradition att vi träffar våra närmaste vänner när Per-Martin och jag besöker Ningde. Bland annat går vi ut och äter tillsammans och turas om att stå för notan. Sista kvällen är det alltid vår tur, den här gången min.

Mycket har hänt under årens lopp och det präglar också umgänget och samtalsämnena. Den här gången har mycket rört sig kring karriär, barnuppfostran och skolgång. Tre livliga ensambarn i åldern 5-7 år blir ännu livligare när de träffas och föräldrarna har fullt sjå med att hålla styr på killarna. Ikväll lyckades Gulaoshi (lärare Gunnel) muta dem en liten stund med en påse Ahlgrens bilar som går hem över hela världen.

Själva avskedet är alltid snabbt avklarat. Jag har för länge sen slutat med mina västerländska kramar utan gör som de andra, vinkar och säger: Zai jian! Vi ses!

Gudstjänst i Evangeliebyn

Längst ned på bergssluttningen i västra delen av Ningde har en helt ny stadsdel, i folkmun kallad Evangeliebyn, vuxit fram. Den består av familjer som tidigare bodde ganska svårtillgängligt uppe i bergen och som alla var kristna och som nu flyttat till stan.

För några år sedan byggde församlingen en ny kyrka. Vid dagens gudstjänst var den långt ifrån fullsatt, beroende på att man idag kompenserar för ledigheten i samband med Midautumn genom att den här dagen räknas som en vanlig vardag i förvärvsliv och skolor.

Tack vare en engelsktalande bekant fick jag möjlighet till ett mycket givande samtal med pastorn efter gudstjänsten. Hon sa att det är mycket ovanligt att man får bygga en helt ny kyrka mitt inne i ett bostadsområde. Här hade gjorts ett undantag eftersom det i alla hushåll finns någon som är kristen. Hon berättade om församlingsarbetet, bland annat om aktiviteter för att nå den unga generationen i stadsdelen som överlag inte är intresserad av andliga frågor. 

En fråga i relationen till systerkyrkor i utlandet som bekymrar henne mycket är synen på Tre-Själv-Kyrkan. "Många utlänningar vänder oss ryggen när de hör att vi tjänar inom Tre-Själv-Kyrkan. Det känns väldigt sårande när man står mitt uppe i ett arbete där man verkligen vill nå ut med evangeliet," förklarade hon.

Happy Midautumn!

Nu firas Zhongqiujie, översatt till Midautumn Festival med tre dagars ledighet. Midautumn Day är dagen då man tänker på nära och kära och uttrycker tacksamhet över livets goda. Man äter tillsammans och delar på Mooncakes, runda platta bakelser med sötaktig fyllning. 

På kvällen går man man ur huse för att skicka upp kulörta ljuslyktor i rymden och titta på månen där den vackra Chang ye för evigt ung sitter och väntar på sin älskade. Varken jag eller familjen som jag tillbringade kvällen med fick någon skymt av månen som valt att gömma sig bakom ett molntäcke. Men det lär bli fler Zhongqiujie...

   

Återseende efter 10 år

I lördags reste jag till Xiamen för att hälsa på några av våra tidigare studenter som bor och arbetar där. De jag träffade den här gången har alla gjort karriär inom näringslivet. För oss har det varit lättare att bibehålla kontakten med dem än med majoriteten som är lärare. Jag kan bara spekulera i orsakerna: de som är i näringslivet har förmodligen mer tillgång till globalt internet; de har bättre ekonomi och betraktas ofta som mer framgångsrika än de som ägnar sig åt läraryrket; de har fler möjligheter att använda sin muntliga engelska på ett naturligt sätt och har kanske därför bättre självförtroende vad gäller språket.

I Xiamen blev jag väl omhändertagen på alla sätt och vis: promenad på campus vid Xiamen University, kvällsdopp för fötterna i mörkret nere vid havet, god mat, en del godmodigt skvaller och många goda minnen.

Det är fantastiskt att kunna träffa dessa unga människor som alla lever under stress med långa arbetsdagar och höga krav i en supermodern omgivning. Att de är villiga att avsätta flera timmar av sin fritid för en gammal lärare är för mig en gåta. Men som de lovade: Vi kommer snart till Sverige och då är det din tur att ta hand om oss!       

Undervisning

  

Veckan som gick har jag besökt flera klasser på colleget och varit på intressanta lektioner. En ny generation med många välkvalificerade lärare har kommit och studenternas engelska här i Ningde är överlag bra. Jag har också lunchat med några elever och deltagit i English Corner där man träffas en gång i veckan bara för att prata engelska.

Söndag

En kväll hade jag från bussen sett ett upplyst rött kors över en port vilket indikerar att det finns en kyrka där. Igår var jag med på gudstjänsten på morgonen. Allt tolkades från mandarin till det lokala språket här så att alla skulle förstå - bortkastat på mig! För mig var det högtidligt att än en gång få delta i gemenskapen i mässan där bröd och risvin delades. 

Läs mer!

Utfärd som doftar ris och te

Igår var det dags för frisk luft, tyckte några av mina vänner och bjöd ut mig och några till på en utfärd ...

... det är inte utan att det skär lite i hjärtat vid åsynen av tunga elkablar och stora elskåp (funktionella, men ack så fula) som satts upp överallt. De gånger jag får denna känsla av att något nästan har skändats försöker jag påminna mig om alla studenter jag haft genom åren som varit överlyckliga när de äntligen fått el till sin hemby.

Läs vidare här!

Ningde Normal University

 

Trots att jag denna gång är här på privat besök har jag inbjudits av colleget att medverka i undervisningen. Mr. Gong, dekan på English Department, undervisar i tolkning och har kunnat använda mig som ett levande exempel att öva på. Bland annat har vi spelat rollspel där vi agerat representanter för våra respektive regeringar som haft presskonferens, och studenterna har fått tolka våra repliker. Det har varit mycket intressant för mig att vara med på omväxlande pass med en färgstark personlighet som Mr. Gong.

Ningde!

Något som jag lärt mig uppskatta i Ningde är att det sällan blir riktigt som man tänkt, men oftast så mycket bättre. Så även denna gång. Efter tio timmars tågresa hamnade jag mitt i ett födelsedagskalas. En av våra vänner fyllde år och det firades tillsammans med barn och barnbarn på en servering i ett nybyggt, supermodernt shoppingcenter. Som hao penyou (god vän)var även jag välkommen att delta.

Idag har jag träffat lärarkollegiet på Ningde Normal University och därefter varit hemma en sväng hos Dean Gong och hans fru som har en härlig takterass.

Zai Beijing

Från Beijing skriver Gunnel i går bl a

Här har jag 1: Försovit mig eftersom mobilen plötsligt bara hade kinesisk meny (blev när jag köpte nytt simkort igår, nu åtgärdat). 2: Fått biljett till Ningde imorgon, avg ca 8am, ank ca 18.  3:Ätit Youmaitai och zhurou+mifan på liten trevlig trottoarservering (32yuan) 4: Varit på "crazy shopping mood" så NU vet jag var alla de billiga kläderna finns vid Wangfujie. 5: Latte på Starbuck. 

Kinesiskan fungerar faktiskt hjälpligt och folk - särskilt längs smågatorna - är verkligen fina mot utlänningar. I love this place!

   

På väg

Gunnel flyger idag till Beijing via Köpenhamn och München. Efter ett par dar i den kinesiska huvudstaden är det tänkt att hon ska fortsätta med tåg till Ningde i Fujian, där hon hoppas träffa många vänner och f d kollegor och studenter.