Historisk gudstjänst

Så vi bestämde oss för att fara tillbaka till Addis och ändra i vårt ”program”. Vi fick då ingivelsen att uppsöka den kyrka i Addis där vi tillbringat många skandinaviska gudstjänster under vår barn- och ungdomstid och där vi båda konfirmerats av svenska präster från EFS: Mekane Yesos-kyrkan som ligger centralt i ”gamla” Addis.

Härliga dagar

i Addis Abeba: vi har hunnit med att träffa gamla vänner och barndomskamrater, strövat omkring i stan, ätit indjera o wott, lärt känna nya människor och igår, söndag, var vi med på en stor gudstjänst i äldsta Mekane Yesos-kyrkan då 500-årsjubileet av Reformationen högtidlighölls. Imorgon flyger vi hem mycket nöjda och glada.

Asella

Vi befinner oss nu i Asella, 180 km sydöst om Addis Abeba.  

 

Till Addis Abeba

Efter ett mycket givande besök i östra delen av landet, beger vi oss senare idag med flyg tillbaka till Addis Abeba. Vi hoppas att om ett par dagar i huvudstaden kunna göra en tur söderut till Arsiprovinsen.

Dire Dawa-nostalgi

Tillbaka i Dire Dawa, har vi bland annat kollat in stationen längs med den gamla järnvägslinjen Addis Abeba Djibouti. Gunnel och den klassiska Littorinan.

Vi lyckades även hitta det anrika hotellet Bololakos, där Per-Martin tillbringade sin första hotellnatt den 21 mars 1947. Det heter numera Continental.

Harrarnostalgi

Det platta berget Kondoddo nordost om Harrar kunde tidigare beskådas från verandan på den bostad där förr svenska missionärer bodde.

Idag är utsikten skymd av höga träd, men huset där Gunnel tillbringade åren 1951-56 och undertecknad 1947-48, finns kvar.

Fotot ovan plus en del andra i samband med denna resa är tagna av Gunnel.

Harrar

 

Igår anlände vi till Harrar och har nu hunnit med att besöka Gamla stan, träffa ett par gamla vänner och njuta av allt det exotiska. I morgon åker vi tillbaka till Dire Dawa.

Dire Dawa

Efter ett par innehållsrika dygn i Addis Abeba, flög vi i morse till Dire Dawa med ett mindre propellerplan!

I dag har vi strövat omkring i den varma och trevliga staden och fortsätter i morgon med buss till Harrar.

 

Sjuttio år i luften

Strax ska vi checka in on-line på flight ET 715 från Stockholm Arlanda till Bole Airport Addis Abeba med Ethiopian Airlines i morgon. Flygbolaget grundades 1946 och firade i fjol sjuttio år i luften.

När jag var 11 dagar gammal, den 21 mars 1947, flög min mor och jag med ett av deras allra första plan, en DC-3:a, från Addis Abeba till Dire Dawa i östra Etiopien. Harrar, som vi hoppas kunna besöka under vår etiopienresa och där mina föräldrar var stationerade 1946-48, ligger 42 km från Dire Dawa och har ännu idag ingen flygplats.

 

Etiopen nästa

 

Om en vecka, den 15 oktober, flyger vi med Ethiopian Airlines till Addis Abeba - Deo volente. Under de två veckorna i Etiopien, hoppas vi framför allt på en resa till Harrar, staden där Gunnel är född. Senast vi tillsammans besökte staden i öster var 1975.