2018

Jerusalem - på Svenskbos tak - juli 1965

Ikoner

I går, ett vintrigt annandag påsk, föjde vi med några vänner ut på landet. Närmare bestämt till Vanneberga utanför Trolle Ljungby. Där fick vi beskåda och beundra Fader Bartholomeus många färgstarka ikonmålningar.

Gunnar Bartholomeus Peterson var präst i Svenska kyrkan fram till 1986 då han konverterade, blev biskop i en ortodox kyrka och började ägna sig åt ikonmåleri på heltid.

Biskopens målande budskap

Hedbergshuset

I Vinslöv låg mellan 1905 och 1994 möbelaffären Hedbergs i Vinslöv. Företaget blev riksbekant för sina kvalitetsmöbler.

Hedbergshuset används idag bland annat för konstutställningar och andra evenemang.

Idag beträdde jag för första gången detta hus i samband med att vi berättade om vårt uppdrag i Kina för ett 50-tal intresserade och frågvisa åhörare.

Vinslöv

Vinslövs församling har inbjudit oss att berätta om våra år i Kina i övermorgon den 21 mars.

Vi hade vår bostad i Vinslöv åren 1978 till 2005 och tillhörde då församlingen. I kyrkan hölls en minnesvärd gudstjänst den 10 juni 2001 när vi skulle "sändas" till Kina som SKM:s missionärer.

För sex år sedan

2010-2012 jobbade vi vid Chifeng University i Inre Mongoliet.

Idag för precis sex år sedan hade jag tillbringat en vecka på sjukhus i Kina och vi skrev följande på denna hemsida:

 

Bakgrunden till det hela redogjorde vi för så här:

Sölvesborg - ett återseende

  

I går den 15 mars gjorde vi en nostalgitripp till Näsum och Sölvesborg.

Näsum (där min familj bodde under sitt s k hemmaår från Afrika 1959-60) besöktes i juli 2016. Men i Sölvesborg (där jag gick i samrealskolan, numera Furulundskolan) hade jag inte varit sedan jag fick avbryta studierna i årskurs två (2:3) mitt under brinnande hösttermin 1960, eftersom mina föräldrar då skulle återvända till sina uppdrag i Etiopien.

Läs mer

Omvärdering

I marsnumret av ELM-BV:s tidning Till Liv har jag skrivit en mycket kort recension av en läsvärd nyutkommen bok som bl a berör svensk-etiopiska relationer baserade på en ovanlig vänskap mellan kejsare Haile Selassie och missionär Per Stjärne.

Vill man veta mer om bakgrunden till Ezra Gebremedhins bok kan man med fördel gå till EFS:s tidning Budbärarens hemsida.

Igenkänning

I senaste numret av tidskriften Axess (mars 2018) föreligger två personligt skrivna artiklar om Kina med hög igenkänningsfaktor. Den långa trampen skildrar en 1000-milafärd på cykel i olika etapper Beijing Hongkong tur och retur genom den kinesiska landsbygden, författad av Lars Peter Fredén, Sveriges ambassadör i Kina 2010-2016.

I artikeln Studiemotiverade jämför Inger Enkvist, professor emerita i spanskspråkig litteratur vid Lunds universitet, svensk och kinesisk utbildningspolitik efter ett nyligen genomfört studiebesök i Kina.

Två nyckelcitat:

”I Kina betyder utbildning allt. Jämfört med svensk utbildningspolitik är skillnaden extrem.” (Enkvist)

”Det mest bestående intrycket från min lilla resa är de många tecknen på respekten för studier och kunskap jag såg snart sagt överallt.” (Fredén)

 

Mallorca

I dag flyger vi till Mallorca. Har aldrig varit där eller i övriga Spanien.

Hoppas lära känna den lilla orten Porto Cristo med omgivningar under några dagar.

Nutidshistoria

Ny bok - Themis förlag 2017:

Berlinmuren

Berlinmuren som delade staden i öst och väst, uppfördes den 13 augusti 1961. Muren "föll" den 9 november 1989. Idag den 5 februari 2018 har det förflutit lika lång tid sedan gränsen öppnades som muren existerade - 28 år, två månader och 26 dagar.

Första gången jag satte min fot i Berlin var 1980 - fotot ovan. Senaste gången var 2015 tillsammans med vår son Fredrik (fotona överst). Under 1980- och 90-talen besökte jag staden många gånger - inte minst deltog jag i flera kurser för tysklärare anordnade av bl a Goetheinstitutet:

  

Indiskt i Vittsjö

Tyvärr har vi ingen indisk restaurang i Hässleholn. Men bara ett par mil norrut - i Vittsjö - finns det en förnämlig sådan - som kan anbefallas. 

 
 
                        

Fascinerande läsning

Journalisten Lisbeth Gustafsson har skrivit en lättläst och informativ biografi (Verbum 2017) om en imponerande person - läkaren Ingrid Le Roux.

Ingrid har arbetat över fyrtio år bland de fattiga i Sydafrika. Vi träffade henne några gånger vid olika sommarseminarier (fotot nedan) i Uppsala anordande för Svenska kyrkans utsända.

Förintelsedagen

Nej, något så fasansfullt som Förintelsen kommer med största sannolikhet inte att hända igen, och det är staten Israel – som i år fyller 70 år – som är garanten för det. För skulle antisemitismen bli för svår i Europa, Sverige – Malmö – finns det numera en nation som välkomnar judar med öppna armar. Tack och lov.

Läs ledaren i Världen idag

Mot Stockholm

Omläsning

Sedan Gunnels och mitt besök i Harrar i oktober i fjol, har jag läst om en del böcker som på olika sätt berör denna fascinerande och för oss båda betydelsefulla stad i östra Etiopien. Bibeltrogna Vänners mission som våra föräldrar jobbade för, påbörjade arbete i staden redan 1923. Pionjär var folkskolläraren Anton Jönsson som kommit ut till Etiopien två år tidigare.

Taowhalun

Visionen som misslyckades men ändå lyckades.

I dag på dagen för sex år sedan publicerades artikeln på Svenska kyrkans hemsida. Nu hittar man den här och  här. 

Läs även: Mästarens dröm

Israel & Faster Hilda

Senare i år blir det 70 år sedan staten Israel bildades 14 maj 1948. Det blir också 70 år sedan min mors faster Hilda Andersson sköts till döds i Jerusalem den 25 april 1948. Hennes bok ”Kampen om det Heliga landet” som utgavs postumt skildrar medryckande den kaotiska tid i Palestina som föregick inbördeskriget och hennes död.

Läs mer här

 

Min mor Birgit med sin faster Hilda Andersson i Palestina 1937

Etiopiska julen

Ortodoxa kyrkan i Etiopien följer den julianska tideräkningen och juldagen infaller därför den 7 januari.

För precis åtta år sedan, den 7 januari 2010, publicerades en artikel av Gunnel om ett minnesvärt julfirande 1994 i Lalibela i norra Etiopien:

Klippkyrkorna i Lalibela

Årets första utfärd

gick idag till Haväng.

Årets första bok

Efter andra världskriget kom relationen mellan kejsare Haile Selassie (1892-1975) och missionären Per Stjärne (1895-1984) att spela en central roll i utvecklingen av ett nära samarbete mellan Etiopien och Sverige.

Fotot nedan: Addis Abeba 1963. Kejsare Haile Selassie besöker Tyska skolan där jag var elev 1960-65. Fotot taget av mig.

Fil dr Viveca Halldin Norberg presenterar den mycket läsvärda boken på följande sätt:

Detta är en skildring av den förtroendefulla vänskapen mellan kejsaren och den svenske missionären. Boken är ett värdefullt bidrag till vår kunskap om hur viktiga historiska skeenden bygger på ömsesidigt förtroende mellan nyckelpersoner. I brevväxlingen mellan kejsaren och Stjärne kastas nytt ljus över situationen för etiopiska flyktingar som befann sig bland annat i Jerusalem och Kenya under krigsåren.

Kejsare Haile Selassie var angelägen om att samarbeta med Sverige – ett litet neutralt land utan kolonier. Hans erfarenheter av den svenska missionens insatser inom skolväsendet och sjukvården var positiva. När kejsaren, med brittisk hjälp, kunde återvända till Etiopien 1941 fick Per Stjärne en nyckelroll som kejsarens speciella sändebud. Boken bygger delvis på tidigare okända brev.

 

Fotot ovan: Addis Abeba 1962. Med min konfirmationslärare Per Stjärne framför Mekane Yesus-kyrkan, granne med Tyska skolan.