reportage & reflektioner

 

Kultur i smått och stort

2013-09-26

Kultur i stort och smått

Beijing Art Galleri är alltid roligt att besöka. Inträdet är gratis och ofta finns det någon intressant utställning. Den här gången fastnade jag för målningarna hos Lu Fusheng: Know a little or More och Shang Hui: Behind Easel. Många vardagsscener gestaltades i en samlingsutställning med träsnideri och som sig bör fanns en avdelning med vacker kalligrafi.

 

För mig är väldigt mycket av det som sker i det dagliga livet i Kina en kulturupplevelse eftersom det skiljer sig från det jag är van vid. I lördags kväll hade fyra män flyttat ut sina pallar på trottoaren, fortfarande fuktig av regn. De spelade erhu, ett traditionellt stränginstrument och jag gissar att detta var i stil med våra pojkband i Sverige som nu plötsligt blivit grånade män som fortfarande träffas för att lira gitarr och slå några takter på trumman.

Maken till den förtjusande ägarinnan av den lilla affären där jag brukade inhandla min dagliga dos av dricksvatten har en liten angränsande teshop och inbjöd mig en kväll att avnjuta en kopp te. Eftersom en teceremoni inte är avklarad på några minuter fick jag tacka nej och gick således denna gång miste om tillfället att försiktigt smutta på nybryggt te i vackra muggar stora som äggkoppar.

 

Att bevittna flytten av några gudar från Gamla Stan i Ningde, där de sista resterna nu definitivt faller offer för grävskoporna, till sin nya hemvist i ett tempel uppe på bergssluttningen var en annan oväntad upplevelse. Jag tog möjligheten att följa med en bit på färden och kunde se hur jättelika skyddsandar klädda i färgstarka dräkter sopade och blåste rent osynliga onda andar i dess väg, allt under ett öronbedövande ljud av cymbaler och trummor. En och annan påpasslig affärsidkare slängde ut ett band med fyrverkeripjäser på trottoaren som fick mig och alla små barn att skutta till av förskräckelse och hålla för öronen medan en dimråda av krutrök la sig över sällskapet. En bit uppför backen var det dags att pausa. Bärarna och gudarna kunde pusta ut och svalka sig med lite öl som ägaren av ett litet matställe erbjöd dem. Hjulen på vagnen där smågudarna färdades pumpades och folk hade möjlighet att ta sig en titt på gudarna på nära håll.

 

  

Gunnel Hjort, Beijing 2013

Läs om mina funderingar kring Opera som inlägg i samhällsdebatten på Skrivklådan 18 sept.