Vinslövspar på missionsuppdrag i Kina

VINSLÖV. Om en halvannan månad ger sig Vinslövsparet Gunnel och Per-Martin Hjort iväg till ett spännande uppdrag. I två år ska man lära kineser det engelska språket. Hjorts som tidigare jobbat i Kenya, har rekryterats till missionsuppdraget av Svenska Kyrkan.

Hässleholm 12 juni 2001

 

Allt började med att jag för några år sedan läste en platsannons i tidningen Skolvärlden, berättar Per-Martin Hjort. I den sökte organisationen Amity lärare i engelska till kinesiska skolor.
– Amity är en socialt arbetande organisation med kristna värderingar, som står den officiella och av kinesiska myndigheter godkända kyrkan mycket nära. Just då var det andra saker som hindrade oss från att åka, men den 31 juli bär det iväg.
– Slutmålet är Ningde. Det är en kuststad i Fujian-provinsen. Resan har varit planerad länge med det var först i fredags vi fick beskedet att vi skulle till Ningde. Våra elever är blivande grundskolelärare på en lärarhögskola, som i sin tur ska undervisa i engelska. Ett smart sätt av Amity att lära ut engelska till massorna, säger Per-Martin Hjort.
– I takt med att Kina öppnat sig mot omvärlden, har det blivit ett enormt sug att lära sig engelska som bland annat är det ledande Internet-språket. Det berättar de som jobbat i Kina och som vi fick träffa i april då vi var i Skottland för utbildning.

Det känns väldigt spännande, samtidigt också nervöst säger Gunnel Hjort. Hon talar om förhoppningar att skaffa nya erfarenheter. Lära känna nya människor och lära känna Gud bättre. Till skillnad mot Per-Martin som undervisar i engelska och tyska på Söderportskolan i Kristianstad, så är Gunnel Hjort inte lärare till professionen men har också läst engelska vid universitetet. Hon är istället informationsansvarig på Regionmuseet men har som hon själv uttrycker det–fuskat som lärare.
– Det gjorde jag när vi var i Kenya 1988-91, men jag hoppas också få erfarenheter som jag kan ha nytta av på museet. Men också att vi ska ha med oss något tillbaka till Vinslövs församling och Evangelisk-Lutherska föreningen Hässleholm som vi också tillhör.

– I uppdraget ingår även att bygga kulturbroar och i Kina vill man ha kulturkunskap om väst. Man vill veta mer om västerlandets kultur, hur vi tänker och så vidare. Det är en målmedveten satsning när man ekonomiskt närmar sig västvärlden. Däremot är det väldigt få västerlänningar som finns i Kina. Till och med i en miljonstad som Ningde kan vi vara de enda.
Man kommer att märkas men största problemet för Per-Martin Hjort blir nog koffeinbehovet. Riktigt kaffe går inte att få tag på och eftersom han även är en högrest viking så kan också kläder bli ett bekymmer.
– De behöver jag inte bekymra mig om säger Gunnel och skrattar men jag ser fram emot det kinesiska köket. Jag älskar kinamat.

jan-tuve.truedsson @kristianstadsbladet.se

 

Av Jan-Tuve Truedsson 0451-830 50