Tio år med internationella avdelningen

 

Svenska kyrkans internationella avdelning har under senare tid genomgått en omorganisation, och som ett av inslagen i denna får Gunnel och jag fr o m den 7 juni 2010 nya ’personalansvariga’. Detta betyder i sin tur att tre personer som var och en betytt mycket för oss under det senaste decenniet – Johan Hasselgren, Maria Schönning och Staffan Schelin – nu överförs till andra uppgifter. 

Första gången vi träffade regionsekreterare Johan Hasselgren var hösten 2000 i Uppsala, i samband med en intervju med anledning att vi för andra gången hade sökt tjänst som engelsklärare via Amity Foundation i Kina.

         Johan o Gunnel vid Daqin, utanför Xi'an (2007)                     Johan o Per-Martin på väg från Sigtuna till Birka (2008)

Vårt intresse för Kina och det slags arbete vi nu står i, går långt tillbaka i tiden. Amity bildades av kinesiska kristna 1985 som en följd av Deng Xiaopings ’reform and opening up’. Året därpå upptäckte jag en annons från Svenska kyrkan i en vanlig dagstidning, där man sökte behöriga och erfarna engelsklärare till Kina. Jag tog mod till mig och ringde upp en sympatisk man i Stockholm vid namn Gunnar Svensson, som till att börja med verkade mycket intresserad. Men när han hörde att vi hade tre minderåriga barn, avrådde han bestämt: Amity hade inga möjligheter (på den tiden) att ta emot barnfamiljer.

Tjugo år gick. Men drömmen om Kina fanns kvar. Våren 1998 såg jag på nytt en annons i tidningen Skolvärlden som väckte mitt intresse: ”Engelsklärare till Kina – vilken utmaning!” Det gällde samma typ av uppdrag, men denna gång var det Svenska Missionsrådet som rekryterade. Nåväl, jag kontaktade Lars Hofgren, som rådde oss att skicka in våra papper. Hösten 1998 blev vi kallade till SMR:s kontor i Stockholm för att under en hel dag utsättas för den mest noggranna och djupgående anställningsintervju Gunnel och jag någonsin varit med om. En av intervjuarna var f ö vår sedermera goda vän Mick Lidbeck. Vi blev båda antagna och meningen var att vi skulle resa till Kina någon gång under sommaren 1999.

           Kyrkodelegationens besök, Beijing, nov 2001                              Missionärsseminarium på Filippinerna, febr 2002

Nu blev det av olika skäl aldrig någon utresa till Mittens Rike då. Nyårsaftonen 1998 hade vi kommit fram till att det var bäst att skjuta Kina på en obestämd framtid – närmare bestämt till våren 2000. Då befann jag mig på uppdrag för ELM-BV i Etiopien när samma slags kinaannons dök upp på nytt – tror det var någonstans på nätet. Kontaktpersonen, denna gång för Svenska kyrkans räkning, hette Mick Lidbeck – alltså hon som så att säga redan ’rekryterat’ oss. Mick uppmanade oss att på nytt skicka in våra ansökningshandlingar, vilket vi gjorde, och hösten 2000 blev vi kallade till ovannämda träff i Uppsala med olika tjänstemän vid kyrkans Internationella avdelning, då vi alltså stötte ihop med Johan Hasselgren första gången. Intervjuerna var denna gång mera en formalitet, och vi visste att vi blivit antagna som Svenska kyrkans missionärskandidater.

Sedan dess har vi haft ett i stort sett oavbrutet och mycket gott samarbete med regionsekreteraren för Östra Asien, Johan Hasselgren (som vi har haft mest att göra med) samt administratörerna Maria Schönning och Staffan Schelin. Det hela började med missionärsutbildning i Uppsala, Sigtuna och Edinburgh mars till maj 2001, därefter förberedelser för utresa och sedan sändningsgudstjänst i Vinslövs kyrka den 10 juni 2001. Då var Johan närvarade för att läsa upp och överlämna vårt kallelsebrev från Svenska kyrkans mission (som det hette då), undertecknat av SKM:s ordförande biskop Jonas Jonsson och Hilda Lind, SKM:s direktor. Kort därefter följde utresan till Shanghai i juli och Amitys introduktionskurs i Nantong i augusti.

                                                           Seminarium för utsända till Latinamerika och Asien, Xi'an, maj 2007

Första gången vi träffade Johan i Kina, var i november 2001 i samband med ett delegationsbesök från Svenska kyrkan. Vi hade då kommit igång med våra arbetsuppgifter i Ningde i sydöstra delen av landet, och hade förmånen att göra ett premiärbesök i Beijing för att dels få träffa delegationen (biskoparna Claes-Bertil Ytterberg, Caroline Krook och generalsekreteraren Leni Björklund mfl) dels träffa ledande personer inom Tresjälvkyrkan och passa på att bese Muren, Förbjudna staden, Himmelska fridens torg samt besöka Svenska skolan och inte minst Sveriges ambassad, där vi vid en gudstjänst fick träffa många intressanta personligheter, bl a upptäcktsresanden Sven Hedins systerson!

Sedan har det blivit många träffar med Johan Hasselgren framförallt i Kina men också vid olika missionärsseminarier i Asien (Filippinerna och Thailand) och i Sverige.

                 Johan i Ningde, Fujian, jan 2004                           Johan o lärare vid Ningde Teachers College, jan 2004

Upprepade gånger har vi träffat honom, Maria och Staffan mfl i Kyrkans hus i Uppsala, och han har besökt oss en gång i Ningde (januari 2004) och så nu senast här i Xifeng (april 2010). Dessa visiter har betytt oerhört mycket för oss personligen,  för vårt uppdrag och våra studenter.

Året 2007 tog Johan ledigt från jobbet som regionsekreterare, flyttade med familjen till Hong Kong och prövade på att undervisa vid Lutherska Seminariet där. Under detta år träffade vi honom två gånger som ’kollega’ – i samband med Amitys Winter Conference i Chengdu i Sichuanprovinsen (februari 2007) samt vid  missionärsseminariet för utsända till Latinamerika och Asien i Shaanxiprovinsens huvudstad Xi’an (maj 2007). Då gjorde Johan, Gunnel och undertecknad en egen oförglömlig resa västerut från Xi’an, för att bese platsen där Daiqingstenen ursprungligen stått. Denna minnessten från år 781, vars original idag förvaras på ett berömt museum i Xi’an, ristades av en nestoriansk kristen till hågkomst av den kyrka han grundat. Idag finns en replik av stenen på denna plats.

  Nestorianska stenen, Daqin, maj 2007                      Longdong University, Xifeng, Gansu, april 2010

Maria Schönning har också varit i Kina, men hon lyckades aldrig komma ända fram till Xifeng i samband med sitt besök i landet i oktober 2008. Det var meningen att hon skulle ha kommit till oss ett par dagar, och Gunnel for till Xi’an för att möta henne, men på grund av oväder slutade såväl flyg- som biltrafik att fungera just under denna tid, så tyvärr blev det inget av detta av oss mycket emotsedda besök.

Maria har alltid varit mycket omtänksam, trogen och ’stöttande’ – liksom Staffan Schelin, som har haft hand om våra räkningar. Utan hans, Marias och Johans insatser ’bakom kulisserna’ hade vi båda aldrig kunnat fungera så pass bra som vi ändå gjort här i Kina!

Johan & Maria, Uppsala, febr 2008   Johan, Staffan Schelin, Gunnel & Maria, Norrtälje, aug 2012    Chiang Mai, Thailand, febr 2004

 

Per-Martin Hjort/2010-06-03