Vad blev det av dem?

 

2012-04-04                            

 
Man brukar säga att en lärare aldrig glömmer sina första elever. Så förhåller det sig till dels också för oss när det gäller våra första kinesiska studenter, som vi lärde känna vid Ningde Teachers’ College i Fujian. Under våra år i Kina har vi hunnit med att träffa och undervisa tusentals unga människor, men de som fastnat bäst i minnet är utan tvekan några av de ca fyrahundra som vi hade att göra med under våra tre första år 2001-2004.

 

Gunnel & fyra av de första studenterna

 

Men vad har det blivit av dem? Hur har de det idag, och var befinner de sig?

Självfallet kommer vi inte ihåg samtliga ningdestudenter, men vi har kontinuerlig kontakt med några av dem och kan alltså delvis få svar på frågorna.

Willow berättar i sitt senaste mejl att hon jobbar för ett företag i Xiamen i södra Fujian som importerar granit från olika länder – även från Sverige. Hon är numera något slags inköpschef och besöker även olika granitproducenter. För någon månad sedan hade hon varit i Indien, och hon trivs med sitt jobb. Hon hoppas kunna hälsa på oss om hon kommer till Sverige någon gång.

Även Jeason jobbar för ett företag i Xiamen som specialiserat sig på att exportera olika produkter som har med hästar och hästsport att göra. Han gifte sig i januari 2012 och avslöjar att de nu gör vad de kan för att försöka få en ”baby”. Han uppmanar oss att ta på oss ordentligt med kläder då han hört att det ska vara mycket kallt i Inre Mongoliet.

Friendly skriver att han och frun fick en dotter i maj 2011 som nu är mer är sex månader gammal. De bor i Shanghai, där frun är anställd vid en teknisk högskola. Han jobbar själv vid en internationell skola och har nyligen återvänt till Shanghai efter att ha arbetat som volontärlärare i Chengdu i provinsen Sichuan. Vi får deras hemadress och uppmanas att hälsa på om och när vi kommer till Shanghai.

Maggie som jobbar och studerar i Sydney, Australien, har vi skrivit om tidigare på vår hemsida (2009-06-27 Any time u can make a u-turn to GOD). Hon verkar fortfarande vara vid gott humör och må bra och vill gärna att vi ska komma till Sydney – för då skulle hon kunna guida oss runt där!

Matt arbetar i Ningde som tolk vid en av stadens myndigheter, Ningde Foreign Affairs Office. Han hoppas att vi ska träffas snart och påminner om att det är hela fyra år sedan han och ett gäng f d studenter bjöd oss på middag i Fuzhou. Han berättar även att han nyligen varit på ett uppdrag i Berlin.

Jonah som vi också refererat till några gånger tidigare jobbar fortfarande i Fuzhou, men han håller på att försöka starta ett eget företag. Han är gift sedan ett par år och de har en dotter. Familjen som bor på en av öarna utanför Fuzhou vill gärna få besök. Därför ger han oss sitt nya mobilnummer. Jonah berättar även att han är aktiv i sin församling – han håller bibelstudier, predikar då och då samt är ledare för en ungdomsgrupp. Han skriver att han ofta träffar sina f d studiekamrater i Fuzhou och så önskar han oss Guds välsignelse.

En av våra första klasser i Ningde 

Lite koll på vad det blivit av några av våra f d studenter har vi alltså. Men det hade varit mycket spännande och värdefullt att få besöka och intervjua ett större antal av dem, och nu då tio år gått sedan vi var deras Foreign Teachers försöka göra en dokumenterad utvärdering av vår ”insats”.

I sommar avslutar vi våra kontrakt som utsända engelsklärare med Svenska kyrkan och Amity Foundation. Då kanske denna önskan skulle kunna förverkligas för en pensionär som redan nu vet att han är välkommen tillbaka till Ningde University (som det idag heter) för kortare eller längre undervisnings- och forskningsuppdrag.

Intressant nog kan nämnas att Fujian är provinsen där svensk mission omkring år 1850 gjorde sin allra första insats i Kina genom Lunds Missionssällskap och dess båda utsända Carl Joseph Fast (som blev mördad) och Anders Elgqvist (som inte ville fortsätta utan reste hem igen). Denna pionjärinsats finns omnämnd i bl a Henning Mankells bok Kinesen samt givetvis i Lars Österlins Korstågen till Kina – Linjer i protestantisk Kinamission.

Insatsen som påbörjades då – har alltså fortsatt – och fortsätter!

Ningde Teachers’ College, avgångsklasserna 2003

 

Chifeng, Kinesiska Mongoliet, 4 april 2012/Per-Martin Hjort