Beijing - Moskva

 

Det är nu mindre än en månad kvar på läsåret, och vi börjar så smått blicka framåt mot vår hemresa från Kina till Sverige, som är inbokad med KLM från Shanghai den 6 juli 2009, med ankomst sent samma dag till Köpenhamn. Vi håller också faktiskt redan på att boka flygbiljett tillbaka till Kina i slutet av augusti 2009, från Köpenhamn via Beijing till Nanjing.

Om det går som vi tänkt (och framförallt om Gud vill det) blir resan tillbaka till Kina i augusti vår 11:e tur-och-retur-färd mellan Sverige och Mittens Rike.

Idag, i vår flygburna tid, är det mycket lätt att man tappar det rätta perspektivet på avstånden i vår värld. Det är verkligen långt mellan Sverige och Kina, men man tänker inte alltid på det när man kliver in i ett modernt jättejetflygplan på Kastrup och sedan stiger ut efter några timmars flygning (då man hunnit med två långfilmer och ett antal måltider) i Hong Kong, Beijing eller Shanghai.

För precis fem år sedan (i juli 2004, då vi hade avslutat vår första treårsperiod i Kina) valde vi att ta tåget från Beijing via Mongoliet till Moskva, (och sedan flyget till Köpenhamn). Vi färdades då en sträcka av 7 622 kilometer genom tre länder under sex dygn (nästan 132 timmar). En fantastisk resa först genom det historiskt intressanta norra Kina, sedan det vilda och vackra Mongoliet och därefter det oerhört vidsträckta och närmast tröstlösa Sibirien och Ryssland, fram till det återigen historiskt mycket intressanta slutmålet Moskva, med Kreml och alla de imponerande kyrkorna.

Det är i själva verket mycket långt från Västeuropa till Moskva, något både Napoleon och Hitler högst påtagligt fick erfara, men när vi kom fram till Moskva efter vår tågresa från Beijing, tyckte vi faktiskt att vi nästan var “hemma”. Tala om geografiskt avstånd – mellan Kina och Sverige.

 

2009-06-09/Per-Martin Hjort