I samband med att vi avslutade våra tre år i Ningde i juni 2004 skrev vi nedanstående sammanfattning i Amitys månadsblad av tiden som lärare i Ningde.

 

 

 

Ningde – vår första kärlek

2011-01-05             

I år blir det tio år sedan vi kom till Kina första gången. Vi blev då av Amity Foundation placerade i Ningde, en "mindre" kuststad i Fujianprovinsen nere i sydost. Av alla de orter i Kina vi besökt och av de fyra olika högskolor vi jobbat på, har Ningde och Ningde Teachers’ College utan tvekan fått störst plats i våra hjärtan. Förmodligen är huvudanledningen att detta var vår första placering (2001-2004) – vår första ”kärlek”. Men inte bara det. Ningde ligger otroligt vackert omgivet av berg och hav och ningdeborna är ovanligt öppna och gästfria. Vi har fortfarande många vänner där och har försökt hälsa på dem och vår kinesiska ”hometown” en gång om året (2006, 2007, 2008, 2009).

Nu ser vi fram emot att göra ett nytt ningdebesök nästa vecka (10-14 januari 2011) i samband med vår resa hem till Sverige i mitten av januari. Sommaren 2002, när vi jobbat ett år i Ningde och befann oss hemma i Sverige på semester, blev vi i Hässleholm intervjuade av Kristianstadsbladets Jan-Tuve Truedsson. Artikeln ligger fortfarande kvar på tidningens webbsida (i dess arkiv) under rubriken ”Missionärer på sommarlov från Kina”, publicerad 5 juli 2002, uppdaterad 8 juli 2010. Jag återger artikeln här, eftersom den på ett bra sätt speglar hur vi upplevde vårt första år i Ningde.

 – Vi skulle kunna jobba 24 timmar om dygnet utan problem. Det är ett jättesug efter kunskaper i engelska, säger Vinslövsparet Gunnel och Per-Martin Hjort, som är hemma på sommarlov efter ett år som engelsklärare i den kinesiska mångmiljonstaden Ningde. Eleverna är otroligt motiverade och vi har även kunnat bygga upp relationer och få vänner, berättar de.                                                                                

 – Kineser som kan lite engelska kommer spontant fram och slår följe ett par kvarter bara för att få träna upp sitt engelska ordförråd, säger Gunnel Hjort. För att inte tala om alla de gånger vi blir utbjudna på restaurang, bara för att man vill prata med oss. Det påpekar Per-Martin Hjort som normalt undervisar i engelska och tyska på Söderportskolan i Kristianstad. – Ningde är en kommun på 3,2 miljoner invånare och som de enda västerlänningarna är vi minst sagt avvikande. Det gör att alla utgår från att vi kan engelska.

Moderniseras

Gunnel och Per-Martin Hjorts uppdrag för organisationen Amity är på två år. Det är en socialt arbetande organisation med kristna värderingar, som står den officiella och av kinesiska myndigheter godkända kyrkan mycket nära. Hjorts arbetar på en lärarhögskola, där man undervisar blivande kinesiska lärare på grundskole- men främst gymnasienivå. – Man tror knappt sina ögon men Kina är modernt på den östra sidan och i kuststäder som Ningde. Kanske inte lika välorganiserat som i Sverige. Men var och varannan har mobiltelefon. Den tekniska utvecklingen med datorer  och bredband går snabbt, men i samma kommun finns det bönder som lever och  arbetar som i Sverige på 1800-talet. Det är fortfarande en väldig skillnad i levnadsvillkoren. – Trots att man är moderna och med i världshandelsorganisationen är det få högre tjänstemän som behärskar engelskan. Därför satsade Ningde på och anlitade oss också för en uppdragsutbildning av 40 högre tjänstemän inom förvaltningen.

Ett intressant år

Det är ett fantastiskt land men också otroligt stort. – Det har blivit ett av de mest intressanta åren i våra liv. Det är en helt ny upplevelse att komma till ett ställe där man inte kan göra sig förstådd alls, påpekar Gunnel Hjort. På de andra ställen vi varit, Kenya och Etiopien i Afrika, har man kunnat hanka sig fram och göra sig förstådd på engelska. Men i Kina finns det inte ens på de större järnvägsstationerna någon som kan engelska. Det har varit en konstig upplevelse för oss. – Vi jobbar heltid som lärare, på fritiden försöker vi se oss omkring och högst på önskelistan stod museet i Shanghai. Det är ett fantastiskt museum, inte bara samlingarna utan också byggnaderna är välkända i hela västvärlden. Här blir Regionmuseet i Kristianstad bara ett litet hörn, säger Gunnel Hjort som normalt jobbar på regionmuseet som informationsansvarig. - Ryktesvägen har jag hört att regionmuseet nästa år planerar en utställning om hästen. Nu vet jag inte hur långt man kommit planeringsmässigt eller vad budgeten tillåter. Men tänk om det varit möjligt att få med en liten häst då det är Hästens år i den Kinesiska almanackan.  

Juli 2002 Semester. Gunnel och Per-Martin Hjort lämnade i måndags ett 37-gradigt Kina för svensk sommarsemester. Ningde ligger på samma breddgrad som Kairo i Egypten, blir det över 40 grader utfärdas arbetsvarning berättar de.       Bild: WILLY ALM

Per-Martin Hjort